BLOG

Bağırsaklarınız Huzursuz Olabilir Mi?

Kalın bağırsağı etkileyen tanısı zor konulan FONKSİYONEL bir sindirim bozukluğudur. ''Sinirsel kolit'' ''İrritabl Bağırsak Sendromu'' veya ''Spastik Kolit''de denir.

45 yaş altı kadınlarda daha sık gözlenir. Bu sendrom tüm dünyada görülebilmektedir. Çok sık görülmesine rağmen kişiler tarafından normal kabul edildiğinden dolayı doktora gitme oranı düşüktür. Kanser ve iltihabi bağırsak hastalıkları (Ülseratif Kolit, Crohn Hastalığı) gibi ciddi rahatsızlıklara yol açmamakla beraber kişinin yaşam kalitesini ciddi anlamda bozmaktadır. 

Genelde şikayetler kişilerde besin alımını takiben ortaya çıkar. Yapılan çalışmalar; alınan besinlerin içindeki katkı maddelerinin kimyasal etkilerinin bağırsakta geçirgenliği arttırmasıyla ve bağırsak içi gaz oluşumuna neden olmasıyla bu durumun ortaya çıktığını göstermiştir.

Kişiler günlük ve sosyal yaşamlarını devam ettirmekte sıkıntı yaşarlar. İşe ve okula devam etmekte ve sosyal ortamlara katılmakta zorlanırlar. Gelişmiş ülkelerde daha sık görülmesinin nedeni ise kişinin eğitim seviyesi arttıkça doktor başvurunun artmasıdır.

Neden olur?

Nasıl teşhis edilir?

Hastanın tıbbi öyküsü alındıktan, fizik muayenesi ve laboratuvar testleri yapıldıktan ve daha ciddi organik hastalıklar dışlandıktan sonra tanı konur.

Hangi önlemleri alalım?

Hastaları tedavi etmekteki amacımız kişinin yaşam kalitesini düzeltmek ve günlük yaşamlarını sürdürmelerini sağlamaktır.