BLOG

Düzenli Sporun Ve Bedensel Aktivitenin Avantajları

Hayatımıza dahil edeceğimiz düzenli spor ve bedensel aktiviteler sonucunda biyolojik olarak organizmada ciddi değişiklikler ortaya çıkar.

Hayatımıza dahil edeceğimiz düzenli spor ve bedensel aktiviteler sonucunda biyolojik olarak organizmada ciddi değişiklikler ortaya çıkar. Örneğin kalp, solunum, dolaşım ve sindirim sistemlerimiz daha verimli ve düzenli çalışır.

Egzersiz yapan kişilerin istirahat nabızları ve kan basınçları düşüktür. Kan kolesterol düzeyi ve kötü huylu kolesterol grubundan saydığımız LDL  ve trigliserid düzeyleri daha düşük olmaktadır. Bu da ateroskleroz, yani damar sertliği gelişimini engelleyici bir etki sağlar. Egzersiz yapan insanlar çevreleriyle uyumlu, mutlu ve huzurlu olurlar. Bu da günlük yaşamımızda başarılı olabilmemiz için çok önemli bir avantajdır.

Yaşam kalitesi anlamlı derecede yükselirken, yaptığımız işlerle barışık bir hayat süreriz. Ayrıca egzersiz yapan insanların yaşam sürelerinin uzadığı da yapılan araştırmalarla ispatlanmıştır.

Aktivitelerin artmasına bağlı olarak özellikle fizik tedavi dalında çok büyük sıklıkla karşılaştığımız ve osteoporoz adını verdiğimiz rahatsızlığın olumsuz etkileri ortadan kalkmaktadır. Ayrıca egzersiz sayesinde, kas kuvvetinin artması, zamanla ortaya çıkan osteoartrit gibi hastalıklardan bizi ciddi derecede korumaktadır.

Bedensel egzersizler birtakım hormonların salgılanmasını artırır. Mesela endorfin bunlardan biridir. Endorfin salgılanması ise ağrıların biraz daha az hissedilmesine yardımcı olur.

Son yıllarda yapılan bazı araştırmalarda, yeterince egzersiz yapanlarda kolon kanseri riskinin azalmış olduğu tespit edilmiştir.

Dengeli ve ölçülü yapılan sporun faydalarını hayatımızın her aşamasında görürüz. Spor yaparken bedenimize fazla yüklenmek ve ağır sporları yapmak sağlık için risklidir. Günlük yaşamamızda başka alanlarda olduğu gibi spor ve bedensel aktivite yaparken dozu kaçırmamak önemlidir. Gerek beslenmede olsun, gerekse ilaç kullanımında olsun, burada da önemli olan dozdur.

Bedensel Aktivitenin Kanıtlanmış Faydaları:

Peki Nereden Başlamalı?

Görüldüğü üzere sağlıklı bir yaşam düzenli egzersiz ile mümkündür.

Her insanın için egzersiz toleransı farklıdır. Her yaşın ihtiyaçları farklıdır ve her bireyin farklı egzersiz programı uygulaması gerekmektedir. Yapılacak egzersizin süresi, yoğunluğu ve tipi kişinin özgeçmişine ve eşlik eden hastalıklarına göre hekim tarafından belirlenir. Bu yüzden egzersiz programı kişiye özel ve kişinin ihtiyaçlarına uygun olmalıdır.

Korona virüsü salgınının olduğu bu dönemde evden çıkamayanlar, hareketsizlik sebebi ile oluşan komplikasyonları önlemek için bu süreçte mutlaka egzesiz yapılmalıdır.

Egzersiz yapmanın hiç yapmamaktan daha iyi olduğunu ve ne kadar zinde olursanız aynı derecede iyi hissedeceğinizi unutmayın.