BLOG

Nöralterapinin Zararlarıyla ve Yan Etkileriyle İlgili Yanlış Bilinenler

Her tıbbi müdahalenin bir yan etkisi vardır. Peki Nöralterapinin Zararı ya da Yan Etkisi Var mıdır?

Her tıbbi müdahalenin bir yan etkisi vardır. Her enjeksiyonun; örneğin kan almanın bile iğne batırırken ağrı veya kanama gibi yan etkileri vardır. Tüm dünyada yaygın olarak yüzyıldır binlerce kere uygulanan doğal bir tedavi (regülasyon tıbbı) metodu olan nöralterapinin yan etkileri ise çok azdır.

Kural olarak prokain veya lidokain gibi çok kısa etkili lokal anestezik madde (prokainin yarı ömrü 15-30 dakika ve lidokainin ise 1-1,5 saattir) kullanılır. Yan etki enjeksiyon tarzına, kullanılan lokal anesteziğe, kişisel duyarlılığa veya kullanılan ilaçlara (coumadin, Plavix, vb) bağlıdır.

Lokal Anestezik nedir?

Sinir lifleriyle uygun konsantrasyonda temas ettiklerinde, bu liflerdeki impuls iletimini reversibl olarak bloke eden ajanlara lokal anestezik denir.

NÖRALTERAPİYLE  ZARAR GÖRMEMEK VE YAN ETKİ YAŞAMAMAK İÇİN DOĞRU HEKİMİ SEÇMELİSİNİZ !

Nöralterapinin, eğitimli hekimler tarafından doğru şekilde uygulandığında herhangi bir zararı ve yan etkisi yoktur.

Nöralterapi, girişimsel bir regülasyon tıbbı uygulamadır. Bu enjeksiyonları yapan hekimin eğitim almış olması gerekir.

Nöralterapi, hem enjeksiyon teknikleri konusunda, hem de kullanılan ilaçlar hakkında eğitim almış olan bir hekim tarafından güvenle uygulanabilir.

Türkiye’de nöralterapi konusunda eğitim almış, eğitimlerini tamamlamış, uzman ve eğitmen olan tüm hekimlerinin listesine Bilimsel Nöralterapi ve Regülasyon Derneği’nin internet sitesi olan www.noralterapi.com’dan ulaşabilirsiniz.  

Nöralterapi uygulamaları için Bilimsel Nöralterapi Regülasyon Derneği listesinde ismi bulunan bir hekime başvurmanızı öneririm. Nöralterapi eğitimi iki yıl süren ve uluslararası geçerliliği olan bir eğitimdir.  

Uluslararası geçerliliği olan derneklerin ve kurumların listesine www.ifmant.com internet sitesinden ulaşabilirsiniz.

IFMANT, Uluslararası Nöralterapi Federasyonu’nun kısa adıdır. Dünya sağlık örgütüne bağlı koruyucu hekimlik ve regülasyon konusunda eğitim müfredatını belirleyen en üst kurumdur. Bu anlamda nöralterapi eğitimi uzmanlık üstü bir yan daldır. Uluslararası geçerliliği olan ve bu eğitimleri veren Türkiye’deki tek kurum BNR’dir (Bilimsel Nöralterapi Regülasyon Derneği). Bu nedenle size nöralterapi uygulaması yapacak hekimin BNR veya IFMANT diplomasına sahip olması sağlığınız için önemlidir.

NÖRALTERAPİNİN YAN ETKİSİ VAR MIDIR?

Nöralterapi uygulaması yaptırmayı düşünen hastaların akıllarında “ Bu iğnelerin içinde ne var?” “İğnenin yan etkisi ve zararları nelerdir?”, “İğne çok canımı yakacak mı?” ve “Bu enjeksiyon organlarıma veya sinire yapılınca zarar verir mi?” gibi sorular olabilir. 

Türkiye’de 2003 yılından önce nöralterapi bilinmiyordu. Türkiye’ye nöralterapi tarafımca (Hüseyin Nazlıkul) tanıtılmıştır.

Başkanlığımda 2004 yılında kurulmuş olan Bilimsel Nöralterapi Regülasyon (BNR) Derneğince eğitimler verdik ve hala vermeye devam ediyoruz. Derneğimizce verilen eğitimler sayesinde nöralterapi Türkiye’de bilinir oldu. İlk eğitimleri verdiğimiz günden bu yana uluslararası geçerliliği olan bir eğitim müfredatını referans aldık, başlangıçta IGNH www.ignh.de müfredatı kapsamında eğitimler verdik.

2010 yılından beri de IFMANT Federasyonunun müfredatı kapsamında eğitim veriyoruz. BNR’de vermiş olduğumuz eğitim 32 ülkede geçerliliği olan bir eğitimdir. Nöralterapi 1905’den beri Almanya başta olmak üzere batı ülkelerinde yaygın uygulanan bir tedavi metodudur. Eğitimli hekimlerce yapıldığında bu uygulamaların bilinen hiçbir yan etkisi yoktur.

NÖRALTERAPİNİN YAN ETKİLERİ VE KOMPLİKASYONLARI

En sık karşılaşılan yan etki lokal anestezik uygulaması esnasında 
vazovagal senkopdur.

Muayenehanelerde en sık gözlenen yan etki psikojenik reaksiyondur. Genellikle 35 yaşından küçük erkeklerde gözlenir. Vazovagal senkop, geçici bir bilinç kaybına neden olabilir.

Vazovagal senkopun nedenleri; Korkunun, emosyonel stresin ve ağrı eşiğinin kişide oluşturduğu vagal reflekslerin uyarılmasıdır.

NÖRALTERAPİ UYGULAMALARI ESNASINDA OLASI YAN ETKİLER:

PEKİ BU KADAR FAYDALI OLAN NÖRALTERAPİ KİMLERE UYGULANABİLİR?

Bize gelen hastaların pek çoğu klasik tedavilerden fayda görmemiş kişilerdir. Nöralterapi, çoğunlukla tedaviye dirençli hastalıklarına modern tıp yöntemleriyle ve ilaçlarla çözüm bulamamış hastaların tercih ettiği bir tedavi metodudur. Nöralterapi, bu uygulamalarla tanışmış ve bu uygulamaları yaptırmış olan hastaların her zaman ilk tercih ettikleri tedavi şeklidir. Nöralterapi her yaş grubundaki hastalara uygulanabilen bir tedavi şeklidir. 

KLİNİK KULLANIMDA LOKAL ANESTEZİK SEÇİMİ

Nöralterapi Bakış açısı ile Lokal Anesteziğin Etkileri

Faydalandığım Kaynaklar :

•    Nazlikul, H: Nöralterapi Ders Kitabı 
•    Nazlikul, H: Nöralterapi Başka Bir Tedavi Mümkün
•    H. Barop’un (Çevirmen H. Nazlikul) Nöralterapi Atlası 
•    L. Fischer’in  ( Çevirmen H. Nazlikul ve Y. Tamam) Nöralterapi Kitabı
•    James W. NcNabb ( Çevirmen H. Nazlikul ve Y. Tamam) Eklem ve Yumuşak Doku Enjeksiyonları
•    Weinschenk, S: Neuraltherapie 
•    Fıscher, L et: Lehrbusch Integrative Schmeztherapie

www.ifmant.com

www.noralterapi.com

www.ignh.de