ODA TV YAZILAR

Süt ve yoğurt tüketirken bunlara dikkat

Dr. Hüseyin Nazlıkul yazdı...

Probiyotikler = Yararlı bağırsak mikropları (bakteriler ve mantarlar).

İnsanlar kendi hücrelerinden sayıca 10 kat fazla (100 trilyon) olan faydalı bağırsak mikroplarıyla (probiyotikler) ortak bir yaşam sürdürmektedir.

Faydalı bağırsak mikropları çeşitli yararlarının yanında, dış ortamdan gelen zehirli maddelerin kana geçmesini engelleyen koruyucu bir tabaka oluştururlar. Bağırsaktaki mikrop dengesinin zararlı mikroplar lehine değişmesi, yani bağırsaktaki mükemmel dengenin bozulması çok sayıda ciddi ve müzmin hastalığa yol açar.

Son yıllarda rafine gıdaların tüketimindeki artışa paralel olarak turşu, yoğurt ve çeşitli salamuralar gibi geleneksel fermantasyon gıdalarının az tüketilmesi, süt ve yoğurt gibi fazla tüketilenlerin ise ekşimemesi ya da kesilmemesi için pastörize edilmesi vücudumuzun mükemmel probiyotik dengesini altüst eder.

PROBİYOTİK-PREBİYOTİK

Besinlerle yeterli miktarda alındığında sağlığı olumlu yönde etkileyen mikro organizmalara probiyotik denir. Bağırsaktaki bazı mikro organizmaların çoğalmasını artıran, aktivitesini uyaran ve sağlığı olumlu yönde etkileyen maddelere (besinsel lifler gibi) ise prebiyotik denir.

Erişkin bir insan bağırsağında 100 trilyon (700 gr) kadar faydalı bakteri ve mantar bulunur. Bu rakam insan hücre sayısının 10 katı kadardır. Çeşit olarak sayıları 500’ün üzerinde olan bu bakteri ve mantarlar, normal bağırsak florasını oluştururlar ve400-500 m2 büyüklüğünde bir yüzey oluşturan bağırsak sümüksü zarını koruyucu bir tabaka şeklinde kaplarlar.

Probiyotiklerin görevleri:

-Mukozal kaynaklı bağışıklık sistemini güçlendirmek

-Yiyeceklerin hazmını kolaylaştırmak

-Besin alerjilerini ve egzemayı önlemek

-Vitaminleri (K, biotin, B12, niasin vb.) sentezlemek

-Bağırsak duvarını zararlı maddelerden korumak, bağırsak geçirgenliğini azaltmak

-Zararlı maddelerin (toksinler) kan dolaşımına geçmesini engellemek

-Kronik enflamatuar (iltihaplı) hastalıkların oluşumunu engellemek

-Kanseri önlemek

-Romatizmal rahatsızlıkların oluşumunu engellemek

-Yaşlanmayı yavaşlatmak

-Depresyonu hafifletmek

-Otizm bulgularını hafifletmek

-İshali önlemek ve tedavi etmek

-İdrar yolu iltihaplarını önlemek

-Kabızlığı tedavi etmek

-Böbrek taşlarının (oksalat) oluşumunu azaltmak

Bağırsak florasının bozulmasının başlıca nedenleri:

-Karbonhidrattan zengin gıdalar

-Rafine gıdalar

-Çeşitli toksinler

-Antibiyotikler

-Sezaryenle doğumlar

BAĞIRSAK FLORASININ BOZULMASININ SONUÇLARI

Probiyotiklerin bağırsak mukozası üzerinde oluşturduğu koruyucu tabakanın ortadan kalkması, bağırsak geçirgenliğini artırır. Yeterli sindirilememiş yiyecek maddeleri ve nötralize edilmemiş toksinler kan dolaşımına geçer. Bunun sonucu olarak karaciğer, böbrek, bağ dokusu ve akciğerlere binen yük artar. Karaciğerin nötralize edemediği toksinler dolaşıma karışır.

Bağışıklık sistemi, yeteri kadar sindirilmemiş protein parçacıklarına karşı aşırı bir şekilde uyarılır. Bu yabancı protein parçacıklarının bazıları vücudun kendi proteinlerine çok benzer. Bağışıklık sistemi aşırı uyarıldığı zaman, kendinden olanı yabancıdan ayıramaz. Ona zarar verirken kendinden olana da zarar verir. Bu mekanizma da otoimmün hastalıkların başlıca nedenidir.

DİYETLE SAĞLIKLI BAĞIRSAK FLORASI NASIL SAĞLANIR

Undan ve şekerden fakir, sebze, meyve, et ve yumurta gibi doğal gıdalardan zengin bir diyet, bağırsak florasının koruyuculuğunu artırır. Fermantasyon ürünleri (turşu, yoğurt, peynir, sirke, tuzlama yiyecekler) bağırsak florasında bulunan probiyotikleri artırır. Probiyotikten en zengin gıdalar anne sütü ve yoğurttur.

Pastörizasyon, gıdalardaki probiyotikleri büyük ölçüde tahrip eder!

SÜT VE YOĞURT TÜKETİRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR

Mümkünse uzun ömürlü sütlere göre daha düşük ısıda pastörize edildiği için günlük süt ya da temiz günlük çiğ mandıra sütü tüketilmelidir. Ayrıca günlük süt ve mandıra sütünün vitamin ve kalsiyum içeriği uzun ömürlü sütten daha zengin olduğundan uzun ömürlü homojenize kutu sütlerini tercih etmeyin.Sadece ekşiyen ve/veya kesilen süt ve yoğurtları yiyin. Bulamazsanız kendiniz yapın; hem daha ucuz hem de daha sağlıklıdır.

Bir sonraki yazımda ‘’Tedavi ya da önleme amaçlı olarak probiyotiklerin kullanıldığı çeşitli hastalıklar’’ konusuna değineceğim.

Bu konuda ve benzer konularda daha fazla bilgi edinmek için “Detoksu Keşfet, Duygusal Beyin Bağırsak, Güzel Mutlu ve Sağlıklı” kitaplarımdan faydalanabilirsiniz.

Hüseyin Nazlıkul

Odatv.com