BLOG

Tetik Nokta Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey - Başarılı Tedavi Kombinasyonu Nöralterapi Manuel Tıp Akupunktur

Başarılı Tedavi Kombinasyonu Nöralterapi Manuel Tıp Akupunktur

Kas sertleşmesi, kas liflerinin, bağ dokunun ve sinirlerin aralarındaki etkileşimin en yüksek hassasiyetinin ortak eylemidir. Aralarında uyumsuzluk varsa, örneğin; stres, egzersiz eksikliği, yanlış veya aşırı zorlanma, kas sertleşmesi ve kramplar - tetik noktalar olarak adlandırılır - sonuç olarak ortaya çıkabilir. Neyse ki, birçoğu klasik akupunktur, kuru iğneleme tekniği veya mobilizasyon teknikleri gibi çeşitli tetik nokta terapileri ile önemli ölçüde iyileştirilebilir ve hatta tamamen çözülebilir.

Tetik Noktaları (Miyogelozlar) Nedir?

Kaslar sertleşirse, kas lifinde nodüller oluşur. Bunlara tetik noktaları veya miyogelozlar denir. İnsan vücudundaki 600'den fazla kasın her biri, ortalama çapı yaklaşık 1 milimetre olan, ancak aynı zamanda bir ceviz büyüklüğüne ulaşabilen bu tür sertleşmeler geliştirebilir.

Bu fenomenler sadece onlara dokunduğunuzda acıtmakla kalmaz, aynı zamanda az çok ciddi bir hareket kısıtlaması ile birlikte görülür. Tetikleme noktaları veya miyogelozlar, vücudun tetiklenen problem alanından uzakta olan bölgelere bile yayılabilir.

Miyogelosis, bu arada, Yunanca'dan geliyor. "Myos" kas anlamına gelir ve "gelu" don anlamına gelir. Kombinasyon halinde, bu iki kelime kasların zor durumunu oldukça uygun bir şekilde tanımlar.

Tetikleme Noktaları Nasıl Ortaya Çıkar?

Bir kas gerildiğinde aktive olur. Bu gerilimi genellikle bir gevşeme aşaması takip etmelidir. Tetik noktaları genellikle bu gevşeme gerçekleşmediğinde ortaya çıkar. Sonra kas gergin kalır, kramplara neden olur ve böylece soruna ortaya çıkar. Krampın bir sonucu olarak, ince kan damarları sıkılabilir, bu da sonuçta kastaki kan akışını ciddi şekilde bozar ve artık kaslar yeterli besin ve oksijen ile beslenemez.

Bir sertleşme gelişir, konuşma dilinde buna "yumru" da denir. Teknik terim tetik noktadır - "tetikleme" başlatma anlamına gelir. Kaçınnılmaz bir şekilde, bu tetik noktaları vücudun tamamen farklı bölgelerinde şikayetleri tetikleyebilir. Bu  da, bu tür genellikle acı verici noktaları bulmayı son derece zorlaştırır.

Kasların gevşemesinin durmasının ve böylece tetik noktalarının gelişimini teşvik etmesinin birkaç nedeni olabilir:

Tekrarlayan Hareketler Nedeniyle Tetik Noktalar

Her zaman aynı hareketleri gerçekleştirirseniz, örneğin, montaj hattında çalışırken, temizlik yaparken veya vururken vb. durumlarda her zaman çalışmak zorunda olan aynı kaslardır. Bu, kas bölgelerini çok daha hızlı yorar ve özellikle de kompansasyon hareketleri yükün çeşitliliği ve eşit dağılımını sağlamazsa - aşırı bir talep- ağrılı tetik noktalarının oluşumu için mükemmel bir fırsat oluşur.

Hareketsizlik Nedeniyle Tetik Noktalar

Popomuz üzerinde oturuyoruz. Kalkıp, hareket etmemiş olsaydık, evrim tarihinde soyumuz tükenmiş olurdu. Bu nedenle insan vücudu hareket üzerine kuruludur. Orta derecede hareket insan için ve hatta yaşamı uzatmak için çok önemlidir. Hareketin yokluğunda, kaslar sağlıklı ve fonksiyonel kalmak için gerekli uyaranlardan yoksun bırakılır. Sonuç: tetik noktalarının gelişebileceği kramplar ve gerilimler ortaya çıkar.

Fiziksel Stres Nedeniyle Akut Aşırı Yüklenmenin Bir Sonucu Olan Tetik Noktalar

Kaygan bir yolda dengemizi sağlamak için aşırı çaba harcama veya ağır kutuları kaldırmak; aşırı ve dolayısıyla sağlıksız kas gerginliğinin iki tipik örneği. En kötü senaryoda kaslar, bu akut aşırı yük formuna tetik noktalar ile tepki verebilir.

Tetik noktalarının belirtileri: Etkilenip etkilenmediğimi nasıl anlarım?

Aşağıdaki belirtiler tetik noktalarından muzdarip olabileceğinizi gösterir:

Tetik Noktaları Nasıl Tanır ve Dokunurum?

Kendinizi hissedebiliyorsanız, tetik noktalarının çoğunlukla sertleştiğini ve gerçekten top top hissedildiğini göreceksiniz. Çoğunlukla basınç uyguladığınızda ağrıya da son derece duyarlıdırlar. Hareketliliğinizi kısıtlayabilir ve etrafınızdaki tüm kasların daha hızlı yorulmasına neden olabilirler.

Hangi insanlar tetik noktalarından sıklıkla etkilenir?

Çok az veya tek taraflı aşırı hareket eden insanlar kas gruplarını ihmal etme veya aşırı zorlama riskine sahiptir. Ortaya çıkan dengesizlik uzun vadede telafi edilemez ve tetik noktaların gelişme riskini yükseltir.

Tetik noktalarının olup olmadığını nasıl anlarım?

Omuzunuzda, sırtınızda veya vücudun sertleşmeyi hissedebileceğiniz diğer bölgelerinde, sürekli ağrı çekiyorsanız, tetik noktalarının olma olasılığı yüksektir.

Tetik noktaları tedavi edilmezse ne olur?

Tetik noktaları tedavi edilmezse, etkilenen kasın yenilenme şansı yoktur. Daha sonra artan ağrı ve patolojik değişiklikler ile erken yıpranma ve yırtılma belirtileri önceden programlanır.

Hedeflenen tetik nokta tedavisi ile hangi etki sağlanmalıdır?

Tetik nokta tedavisinin amacı, kramp girmiş kasları gevşetmenktir. Böylece, kan dolaşımı ve buna bağlı besin ve oksijen arzı normalleşebilir. Bu, kasları tekrar elastik yapar ve görevlerini sorunsuz ve ağrısız bir şekilde yerine getirmesini sağlar.

Hangi formlarda tetik nokta tedavi yöntemleri vardır?

Tetik noktalarını tedavi etmek için, birçok durumda başarılı olduğu kanıtlanmış farklı tedavi formları vardır. Bunlar:

En etkin tedavi kombinasyonu Nöralterapi + Manuel Tıp ve PiR tekniklerinin birlikte uygulanmasıdır.

Faydalandığım Kaynaklar :

•    Nazlikul, H: Nöralterapi Ders Kitabı 
•    Nazlikul, H: Nöralterapi Başka Bir Tedavi Mümkün
•    H. Barop’un (Çevirmen H. Nazlikul) Nöralterapi Atlası 
•    L. Fischer’in  ( Çevirmen H. Nazlikul ve Y. Tamam) Nöralterapi Kitabı
•    James W. NcNabb ( Çevirmen H. Nazlikul ve Y. Tamam) Eklem ve Yumuşak Doku Enjeksiyonları
•    Weinschenk, S: Neuraltherapie 
•    Fıscher, L et: Lehrbusch Integrative Schmeztherapie