Ağrı, psikolojik sorunlar, uyku problemi, sürekli yorgunluk hali ve bağırsak problemleri yaşıyorsanız bu yazıyı okumadan geçmeyin
Prof. Dr. Hüseyin Nazlıkul yazdı...31-05-2020
Ağrı, psikolojik sorunlar, uyku problemi, sürekli yorgunluk hali, bağırsak problemleri, ağrılı adet dönemleri gibi nedeni bir türlü tespit edilemeyen belirtilerin varlığında kişinin fibromiyalji sendromu yaşıyor olabileceği akla gelmelidir.
Fibromiyalji sendromu ilk kez 1906 yılında fibrositis adıyla tanımlanmıştır. Sık görülen bir hastalık olmakla beraber toplumun %2’sinde görülen bir sorun olarak karşımızda durmaktadır.
YARARLI DEĞİL
Fibromiyalji sendromu, çoğunlukla orta yaş kadınlarda görülse de hem kadın hem de erkeklerde herhangi bir yaş grubunda ortaya çıkabilir. Fibromiyalji ve diğer kronik romatizmal hastalıklar arasındaki ilişki romatologlar açısından önemlidir.
Vücutta hassas noktaların varlığı dışında fizik muayene genellikle normaldir. Laboratuvar testleri ayırıcı tanı haricinde genellikle yararlı değildir.
Fibromiyalji aynı zamanda psikolojik boyuta sahip bir hastalıktır. Depresyon hastalarında, uyku bozukluğu alanlarda ve anksiyetesi yüksek olan kişilerde fibromiyalji çok daha fazla görülüyor. Genellikle 25-50 yaş aralığındaki kadınlarda daha sık görülen Fibromiyalji sendromu (yumuşak doku romatizması) erkeklerde ve çocukluk döneminde de görülebilmektedir. Hastalık özellikle eğitim ve ekonomik düzeyi ortalamanın üzerinde olan kişilerde daha sık görülmektedir.
Mükemmeliyetçi ve işkolik kişilik yapısı da fibromiyalji hastalığına yakalanma nedenleri arasında gösterilebilir. Gazetecilik, Mimarlık, Finans Sektörü gibi meslekler ile uğraşanlarda fibromiyalji sıklıkla görülür. Ayrıca işini sevmeyen kişilerde de fibromiyalji görülür. Mutsuzluk ağrıları artıran bir faktör olduğu için yaptığı işten memnun olmayanlar da en az stresli mesleklerde çalışanlar kadar fibromiyalji olma riskine sahiptir.
İşin ilginç yanı fibromiyalji, toplum ve konuyla ilgilenmeyen hekimler tarafından çok tanınan bir hastalık değildir. Çoğu kez bu tabloyla hekime başvuran hasta doğru tanı konulamadığından birçok hekimi ziyaret etmek durumunda kalır.
TANI YÖNTEMLERİ
Tanı için hastanın şikayetlerinin, ağrı tipinin, eşlik eden bulguların değerlendirilmesi ve fizik muayene önemlidir. Fizik muayenede vücutta yaygın hassasiyet, kasta sicim gibi sertlikler ve gergin bantlar, çok sayıda hassas noktanın ve tetik noktanın varlığı fibromiyalji sendromunu düşündüren bulgulardır.
Tanıda hassas noktaların sayısı önemlidir. Fibromiyalji hastalığında tanı koydurucu özgün bir laboratuar testi yoktur. Eşlik eden romatizmal bir hastalık yoksa romatizma testleri de negatif çıkar. Laboratuar incelemeler daha çok benzer hastalıklardan ayrımda önemlidir.
Ne yazık ki, hastaya fibromiyalji tanısı konması genellikle uzun zaman alır. Fibromiyalji hastaları tanı konana kadar birçok tıbbi inceleme ve teste tabi tutulurlar. Bu da zaman kaybına ve dolayısıyla hastanın tedavisinin gecikmesine sebep olur.
Bir sonraki yazımda ‘’fibromiyaljinin önlenmesi ve tedavi yöntemleri’’ konusuna değineceğim.
Prof. Dr. Hüseyin Nazlıkul
Odatv.com