Aklınıza hemen ilaç gelmesin... Doğal ev antibiyotiği 5 yiyecek

Dr. Hüseyin Nazlıkul yazdı...

Kuşburnu, C vitamini içeriğiyle kendini gösterir; ilk pişirmeden sonra da doğadaki eşini arar. Bağışıklık sisteminde önemli görevler üstlenen ve kısmen hatta doğrudan antibiyotik etki gösteren potasyum, bakır, fluorid, karotenoid ve niazin içeriği değerleri ortalamanın üstündedir. Birçok kuşburnu besinin temeli kuşburnu ezmesidir. Aşağıdaki tarife göre hazırlanır:

• Taze meyveleri (hasat zamanı ekimde başlar) saplardan ve çiçek artıklarından ayıklayınız; ortadan ikiye ayırınız ve çay kaşığıyla çekirdeklerini çıkarınız. Sonra meyve zarının iç kısmındaki ince tüylerden kurtulmak için iyice yıkayınız.

• Çekirdeği çıkarılmış meyveleri örtecek kadar su ekleyiniz ve bir gece bekletiniz. Ertesi gün kuşburnunu 30 dakika bekletme suyu içinde (vitaminleri korumak için) pişiriniz. Biraz soğuttuktan sonra bir tel süzgeçten geçiriniz. Kuşburnu ezmesi derin dondurucuda aylarca saklanabilir.

Dengeleme için İzotonik İçecekler

Ateşli hastalıklarda çok terlenir ve sıvı kaybının hızla yerine konması gerekir. Bunun için meyve suları-su karışımlı içecekler ve gerek tatları gerekse ambalajları nedeniyle çocuklar tarafından hevesle içilen izotonik içecekler uygundur.

Kuşburnu ezmesi, çorbaların hazırlanması (örneğin elma püresi ve pembe şarapla) ve marmelat için uygundur. Ayrıca meyveleri, sebze (yaban etleri ve ezmeler yanında) ve sos (fondüler için) olarak da hazırlanabilir.

YEMEK PLANINIZ İÇİN ÖNERİLER

Soğan: Soğan bol miktarda C vitamini ve etkileri uzun zamandır tıpta antibiyotik olarak kullanılan sulfonamidlere benzeyen, kükürt içeren maddeler (metilsistein sulfoksitler) içerir. Dolayısıyla ateşli hastalıkların tedavisinde bir soğan kürü mükemmel olur. Doğal olarak bunun için günde ortalama bir düzine çiğ soğan yenmesi gerekir – ve bunu yapabilecek insan sayısı çok azdır. Alternatif olarak soğan şurubu düşünülebilir. Bunun için birçok soğan dilimler halinde kesilir ve balla karıştırılır. Karışım 12 saat bekletilir. Sonunda oluşan suyu gün boyunca birçok kez kaşıkla içilir.

Kırmızı Frenküzümü: Siyah frenküzümünden farklı olarak kırmızı olanların tadı ve kokusu daha az keskindir ve çocuklar bunları oldukça zevkle yerler. Kırmızı frenküzümünün beslenme fizyolojisi açısından avantajı bol su, az protein, yağ ve kalori, buna karşılık çok fazla C vitamini içermesidir. Ayrıca ateşi yükselmiş olanların artmış su gereksinimini de karşılamakta yararlıdır; sindirim organlarını zorlamaz ve son olarak bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için en önemli biyolojik maddelere sahiptir. Elde taze meyve bulunmadığı takdirde frenküzümü suyu da kullanılabilir.

Yabanmersininin Yaprakları ve Meyveleri: Arbutin ve metilarbutin içeriği sebebiyle (iltihabı önleyici ve ateş düşürücü maddeler içerir) yabanmersini yapraklarının çayı ateş düşürücü madde olarak tercih edilmektedir. Bunun için 1/2 lt kaynar su, yapraklar üzerine dökülür, 10 dakika demlenmesi için beklenir ve süzülür. Çay günde üç kez yemeklerden once 1 yemek kaşığı içilmelidir. Tadı ve ateş düşürücü özelliği fincan başına 1 çay kaşığı doğal bal eklenmesiyle arttırılabilir. Yabanmersininin meyveleri bol C vitamini, potasyum ve magnezyum içerir Ancak konserveleri bu önemli biyolojik maddeler açısından değer taşımaz. Keçiyemişi ve Yosun Meyveleri Keçiyemişi ve yosun meyveleri bol su C vitamini ve çok sayıda antibiyotik etkili fenolik asit içerir. Özellikle aktardan alınan yosun meyvesi suyu çok etkilidir.

Kahve İçmeyi Denemek Bazen İşe Yarar: Kahve asidi doğal olarak kahvenin içinde de vardır, hem de çok yüksek konsantrasyondadır (bir fincan kahvede 7 ml). Bu sevilen kahvaltı içeceğinin bunun haricinde ateşli enfeksiyonlarda yardımcı olabilecek başka bir etken maddesi yoktur; ancak bazı durumlarda içerdiği kafein kalp atım sayısını arttırıcı etkisiyle duyarlı bir ateşli kişide iyileşmeyi sağlayabilir. Kahvenin şaşırtıcı şekilde ateşi düşürdüğü vakalar da, özellikle hasta normalde kahve içmiyorsa, bildirilmiştir.

Ihlamur Çiçeği Çayı: Bu çay kesinlikle ateş düşürücü klasikler arasındadır. Ihlamur çiçeği çayı terleticidir ve böylelikle deri yoluyla vücudu soğutur. Mukoz maddeleri, örneğin üst solunum yollarının ateşli üşütmelerinde ve iltihaplarında tahrişi yatıştırıcı ve söktürücü etki yapar. Şu tarife göre kendinize bir çay hazırlayınız: 1 yemek kaşığı ıhlamur çiçeğini 150 ml kaynar su da, en az 5 dakika bekletiniz ve süzünüz. Günde 3 fincan içiniz; özellikle yatmadan once içilen son fincan çok önemlidir.

Odatv.com