Antioksidan nedir
Dr. Hüseyin Nazlıkul yazdı...16-10-2022
Yaşamımız boyunca mükemmel işleyişine hayran kaldığımız vücudumuz, belli bir yaştan sonra bize ihanet eder ve toksik maddeler, cildin kolajen tabakasını tahrip eden serbest radikaller ve karbonmonoksit gibi zararlı gazlar oluşturarak yaşlanma sürecini başlatır. Bitkilerdeki bazı vitaminlerin bu süreci azaltıcı etkisi vardır. Hakkında uzun süredir araştırmalar yapılan, kongreler düzenlenen söz konusu vitaminler, geçtiğimiz yıllarda bir başlık altında toplanmış ve antioksidan adını almıştır.
ANTİOKSİDANLARIN ETKİLERİ
Vücudumuzun kendini tahrip etme özelliği olduğu gibi savunma mekanizmalarının sağladığı tedavi özelliği de vardır. Bunu daha da pekiştiren ve dirençli olmamızı sağlayan besinler, bileşimindeki paslanmayı önleyici maddelerle serbest radikallerin ve toksinlerin oluşumunu engeller ve yaşlanmayı yavaşlatır. Daha da önemlisi, başta kanser olmak üzere birçok hastalığın oluşumunu engeller. Vücudun hücre koruma sistemleri içinde önemli bir yere sahip olan antioksidanlar, bu görevi belirgin hücre hasarlarına yol açabilen maddeleri etkisizleştirerek gerçekleştirirler.
ANTİOKSİDANLAR NELERDE BULUNUR
A, C ve E vitaminlerinde, magnezyum, selenyum ve çinko temel antioksidanlardır.
Antioksidanlar, vücudun serbest radikal kontrol sistemidir: Vücudumuz serbest radikalleri tanıyan ve etkisiz hale getiren bir sisteme sahiptir. Bu sistem enzimler ile antioksidan olan pek çok vitamin ve minerali içerir. Antioksidan sistem, serbest radikalleri hücre zarına, DNA’ya ve hücre bileşenlerine saldırmadan kendine çeker ve bağlar.
Antioksidanlar ve yaşlanma: Serbest radikallerden kaçış yoktur ve savunma mekanizması antioksidanlar sayesinde sağlıklı çalışır. Antioksidanlarla beslenerek serbest radikallerin zararları azaltılabilir.
YAŞLANMAYI YAVAŞLATIR
Kahvaltılık tahıllar: Yulaf, karabuğday gevreği
Süt ürünleri: Organik soya sütü, gravyer, parmesan peynirleri ve yoğurt
Ekmek çeşitleri: Kara ekmek, tahıllı ekmek, arpa, yulaf ve çavdar ekmeği
YAŞLANMAYI HIZLANDIRIR
Kahvaltılık tahıllar: Mısır gevreği, demirle zenginleştirilmiş tahıllar
Süt ürünleri: Yağlı peynirler, demirle zenginleştirilmiş süt
Ekmek çeşitleri: Beyaz ekmek, bisküvi, turta, pizza
Bu konuda ve benzer konularda daha fazla bilgi edinmek için “Antienflamatuar Beslenme Rehberi’’ kitabımdan faydalanabilirsiniz.
Hüseyin Nazlıkul
Odatv.com