Aralıklı oruç
Dr. Hüseyin Nazlıkul yazdı...13-11-2022
Beden zararlı olan toksinleri karaciğerle, böbreklerle, idrarla, dışkıyla solunum yoluyla ve terle deriden atarak temizler. Ancak özellikle endüstrinin giderek yoğunlaşmasıyla beraber toksinler, metabolizmanın kendini temizleme sürecinden çok daha hızlı bir şekilde vücuda yığılmıştır ve organizma kendi kendini temizleyemez hale gelmiştir.
Sağlıklı ve dinç bir yaşam için bedene dışarıdan bilinçli bir şekilde yardım etmek ve organizmadan toksinlerin atılmasını sağlamak gerekir. Detoksifikasyon olarak adlandırılan bu işlem birkaç şekilde gerçekleştirilebilir. Bunlardan en etkilisi, katı perhiz yöntemidir.
Günümüzde beslenmeyle ilgili en çok merak edilenlerden biri, öğün sayısıdır. Aslında bedensel ve ruhsal rahatlığı sağlayacak olan sistem günde tek öğün yemek ve haftada bir gün oruç tutmaktır. Öğün sayısıyla ilgili aralıklı oruç diyetleri (intermittern fasting) de oldukça yaygınlaşmaya başlamıştır.
SAĞLIK ORUCU
“Tedavi Orucu” veya diğer adıyla “Sağlık Orucu”, Almanya’da Dr. Otto Buchinger (1882-1970) sayesinde tanındı. Buchinger’e göre oruç kürünün amacı vücudun hastalık üreten maddelerden arındırılmasıdır. Diğer bir tanımıyla sağlık orucu, doğal bir detoks sürecidir.
Çeşitli deneyimlere dayanarak varsayabiliriz ki ilk aşamada hücre topluluklarında daha doğrusu bağ dokusunda bulunan bozucu, hasta edici maddeler, başka bir deyişle patolojik sızıntılar, toksinler, yaşlı tabakalar, birikintiler, yabancı maddeler, enflamasyonlu bölgeler, güçsüz unsurlar ve kısacası olumsuz etki eden maddeler parçalanır ve yıkılır.
Sağlık oruç kürleri genellikle 1-4 hafta sürmelidir.
Bağırsakları yiyecek kalıntılarından arındırmak için en az iki gün sadece meyve ve sebze yiyerek başlanır; bu sürenin ardından yaklaşık 30-40 gr sodyum sülfatla (doğal bir müshil) bağırsak temizlenir. Yeni dönemde iki seans kolon hidroterapi ile bu süreç desteklenmektedir.
Sağlık orucu günlerinde kahvaltıda bitkisel çay, öğle yemeğinde sebzeler veya sebze suyu, akşam yemeğinde ise meyve suyu tüketilir. Katı besinlerden mümkün olduğunca uzak kalmak, sağlık orucu açısından önerilen önemli bir yaklaşımdır.
Sağlık orucunun romatizma, ateşli enfeksiyonlar, cilt hastalıkları, kalp rahatsızlıkları, damar sertliği, yüksek tansiyon, diyabet yani şeker hastalığı, glokom, böbrek hastalıkları, kronik kabızlık, kronik baş ağrısı örneğin migren, venöz dolaşım bozuklukları, varis ve buna bağlı olarak gelişen alt bacak ülseri, şişmanlık, epilepsi, nevroz veya depresyon gibi birçok hastalığa iyi geldiği gözlenmiştir.
Sağlık orucunun sağlığı korumak, ömrü uzatmak, kanseri önlemek amacıyla faydalı olabileceği düşünülmektedir. Sağlık orucu küründen sonra hem kadınlarda hem de erkeklerde bedenden atılan toksinler sonucu cinsel performansta da ciddi bir artışın veya düzelmenin olduğu gözlenmiştir.
Almanya başta olmak üzere günümüzde birçok klinik Buchinger yöntemini kullanmaktadır.
Hastalar bu merkezlerde çoğunlukla psikolojik olarak da gözetilirler, tedavi sonrası uygulanacak dengeli ve yeterli bir beslenme programına hazırlanırlar.
Başlangıçta insanlar kilo vermek için başvururken kendilerinde meydana gelen olumlu gelişmeleri gözlemledikten sonra hem kendileri bunu yaşamın bir parçası haline getirmiş hem de aile üyelerini buna ikna etmiş olurlar.
Bu konuda ve benzer konularda daha fazla bilgi edinmek için “Antienflamatuar Beslenme Rehberi’’ kitabımdan faydalanabilirsiniz.
Hüseyin Nazlıkul
Odatv.com