Aslında çok kolay
Hüseyin Nazlıkul yazdı...21-07-2019
Her iş adamının, her çalışanın baş belası stresi yenmek aslında çok kolay. Üstelik ilaçsız, doktorsuz...
Stresin bedenimizin bağışıklık sistemi üzerinde doğrudan olumsuz bir etkisi vardır.
Bağışıklık sistemi, bedenin dinlenme ve uyku durumundaki işlevlerini kontrol eden parasempatik sinir sistemi altında daha iyi çalışır. Oysa stres, sempatik sinir sistemini uyararak genel uyum sendromunu devreye sokar. Stres altında böbreküstü bezleri gittikçe daha fazla hormon salgılarken, bu kimyasal değişiklikler timusun büzülmesine neden olarak beyaz kan hücrelerinin üretimini engeller.
SAKİN BİR HAYAT ŞART
Bu, bağışıklık sisteminin düzgün çalışmasını önleyerek, bedeni enfeksiyon ve hastalıklara karşı daha açık bir hale getirir. Yaşlanma ve hastalanma nedenlerinin başında stres gelmektedir. Kronik stres yüklenmeleri, böbreküstü bezleri uyararak gittikçe daha yüksek dereceli kortizon salgılanmasına neden olur.
Kortizon hafızamızdaki bilinç merkezine ve konsantrasyon merkezine zararlı bir şekilde etki eder. Sinir hücrelerini harap eder. Bunun sonucunda depresyon, hafıza kaybı, enerji azalması, uyku bozukluğu ve cinsel sorunlar ortaya çıkar.
Sakin bir hayat şart. Sağlıklı olmak için kronik stresten uzak bir hayat sürmeliyiz. Ancak hastalık belirtileri ve şikâyetleri baş gösterdiğinde, sağlığın ve yaşamın içindeki en değerli varlık olduğunun farkına varılır. Bir İtalyan atasözünün dediği gibi, "Sağlık tuz gibidir, ancak eksik olduğunda fark edilir."
BİRAZ STRESE İHTİYACIMIZ DA VARDIR...
Bilimsel görüşlere göre, sağlıklı kalmanın yolu hastalığı yaratan unsurlardan kaçınmakla mümkündür. Bu tavsiye, size bireysel sağlık ve fitness programı konusunda yöntem ve yardımlar sunarak, vücut ve ruh verimliliğini artırabilmeniz ve stresten nasıl uzak durmanız gerektiği konusunda size yardımcı olacaktır.
Stres sağlığınızı direkt etkiliyor: Stresin bedenimizin bağışıklık sistemi üzerinde doğrudan olumsuz bir etkisi vardır. Bağışıklık sistemi, bedenin dinlenme ve uyku durumundaki işlevlerini kontrol eden parasempatik sinir sistemini uyararak, genel uyum sendromunu devreye sokar.
Stres altında böbreküstü bezleri gittikçe daha fazla hormon salgılarken, bu kimyasal değişiklikler timüsün büzülmesine neden olarak beyaz kan hücrelerinin üretimini engeller. Bu bağışıklık sisteminin düzgün çalışmasını önleyerek, bedeni enfeksiyon ve hastalıklara karşı daha açık hale getirir.
Uzun yıllardır stres belirtileri ruh ve beden sağlığımız için tehlikelidir. Aslında biraz strese ihtiyacımız vardır. Belli oranlarda stres yaşamak bizi hayatta daha diri tutar. Günlük yaşamımızda stresten uzak kalmak mümkün değildir. Önemli olan bedenimize ve ruhumuza zarar verecek derecede stresi yaşamamaktır.
Bu yüzden maruz kaldığımız stresleri biriktirmemek, bedensel faaliyetlerde bulunarak bedeni ve ruhsal durumumuzu sakinleştirerek stresi kontrol altına almalıyız. Bir sonraki yazımda da bu konuya değineceğim.
Prof. Dr. Hüseyin Nazlıkul
Odatv.com