Çağın hastalığı... Bitkisel çözüm aromaterapötikler

Santral sinir sistemi üzerinde sakinleştirici etki gösteren aromatik bitki­lerden elde edilen uçucu yağlar (aromaterapötikler) tek tek ya da birkaç tanesi kombine edilerek destekleyici ve tamamlayıcı tedavi yöntemlerinden olan aromaterapi uygulamalarında kullanılırlar.

Aromaterapi masaj, inha­lasyon, kompres ve banyo uygulamalarında da uykuya geçişi kolaylaştır­mak, vücudu stres ve gerginlikten rahatlatmak için en çok lavanta, gül, li­mon otu uçucu yağları ve kombinasyonları kullanılmaktadır.

Uçucu yağlar oda sıcaklığında kolayca buharlaşabildiği için oda hava­sına karışmakta ve nefesle birlikte alınmaktadır. Adı geçen uçucu yağların etkili bileşikleri (sitral, linalol, geraniol vb.) burun mukozasından geçerken olfactory soğanı sinir uçları tarafından algılanmakta ve beyne ulaşarak sa­kinleşme gerçekleşmektedir.

Çocuklarda endişe ve korkudan ya da güvensizlikten kaynaklanan huzur­suzluk, uykusuzluk, hırçınlık, depresyon vb. şikayetlerde de adı geçen uçucu yağlardan yararlanılabilir. Tüylü olmayan ve tüy bırakmayan tekstil malzeme­lerinden dikilen çeşitli şekillerdeki torbalar içine lavanta çiçekleri veya melisa yaprakları doldurularak çocukların sevdikleri oyuncaklar hazırlanabilir.

Uykuya geçişi kolaylaştırmak için sinirsel gerginlik ve stresli dönemlerde gevşetici rahatlatıcı banyolar yapılabilir. Lavanta, melisa, gül, yasemin, por­takal çiçeği, paçuli vb. uçucu yağları veya karışımları eklenmiş ılık su dolu banyo küvetlerinde 20 dakika süreyle kalmak çok yararlı olabilmektedir.

Bitkisel ilaçlar, eczanelerde bulunan Valeriana officinalis (kediotu kökü), Humulus lupulus (şerbetçiotu), Passiflora incarnata (çarkıfelek = saat çiçe­ği), Hypericum perforatum (sarı kantaron) bitkilerinin uygun kısımlarından hazırlanan standardize ekstrelerle üretilmiş tablet kapsül, şurup gibi ilaçlar­dır. Bitkisel ilaçların tercihan organik, iyi tarım uygulamaları ile yetiştiril­miş tıbbi bitkilerden, iyi laboratuvar uygulamaları ile hazırlanan standardize ekstrelerden ve iyi üretim uygulamaları (GMP) ile üretilmiş olması gerekir.

Bitkisel ilaçların eczanelerden alınması, hekim ve eczacı kontrolünde kullanılması gerekir. Bitkilerin ürettiği fitokimyasalların kişinin kullandığı ilaçlarla etkileşebileceği, hekim ve eczacı kontrolü dışında internet vb. yer­lerden alınan bitkisel ilaçların uykusuzluğa çare olsun derken başka sağlık sorunlarına neden olabileceği unutulmamalıdır.

Odatv.com