Depresyona karşı ne yapmalı

Dr. Hüseyin Nazlıkul yazdı...

Depresyon, günümüzde kadın ve erkeklerde yaygın biçimde görülen bir sorundur. Her yıl milyonlarca kişide duygusal acılara neden olur ve günlük yaşamlarını, iş ve aile hayatlarını etkileyerek fiziksel hastalık riskini artırır. Hatta bazen intihara bile neden olabilir. Depresyon, en sık rastlanan duygu durum bozukluğudur. Dünyada her beş kadından ve her on erkekten biri hayatında en az bir kez depresyon geçirir ve bu kişilerin üçte birinde söz konusu durum kroniktir. Avrupa Birliği’ne üye ülkelerde her yıl yaklaşık 43.000 kişi intihar etmektedir ve bu vakaların çoğu depresyonla ilgilidir.

Depresyon hormonlar, mevsime bağlı rahatsızlıklar, genetik, gelişim sorunları veya psikososyal faktörler nedeniyle oluşur. Suçluluk duygusu, kendini değersiz hissetme, ümitsizlik, güven eksikliği, hassasiyet, enerji kaybı, iştah ve cinsel istek kaybı, baş ağrısı ve rahat uyuyamama gibi semptomlar depresyon kaynaklı olabilir. Ancak depresyon bazen karmaşık bir hal alıp kişinin hayatını zora soksa da tedavisinin bir değil birçok yolu vardır.

DEPRESYON DOĞAL YÖNTEMLERLE TEDAVİ EDİLEBİLİR Mİ

Amfetaminler 60 yıl boyunca depresyon geçirenlerin “moralini yükseltmek” için kullanılsa da artık yerlerini ilaçlara bırakmıştır. Yaygın olarak kullanılan anti-depresanlar depresyon tedavisinde etkili olsa da endişe, ajitasyon ve sindirim bozuklukları gibi yan etkilere neden olabilirler. Elbette anti-depresan ilaçlar beyin kimyasını dengelemenin tek çözümü değildir. Diyet, egzersiz, beslenmeyi destekleyen ürünler ve şifalı otlar, vücudumuzun ürettiği doğal moral yükseltici bileşimlerin seviyesini artırabilir.

Aslında tedavide depresyonun altta yatan nedenini teşhis edip ortadan kaldırmak temel ilkelerden biri olmalıdır. Ayrıca depresyonu tetikleyebilecek hormonal düzensizlikler, besin eksikliği veya fazlası, çevresel ve mikrobik etkenle kontrol altına alınmalıdır. Örneğin beslenmede B6, B12 ve C vitamini, folik asit ve omega-3 yağ asitlerinin eksikliği depresyona neden olabilir. Hatta bazen tiroit hastalıklarının ilk ve erken belirtisi depresyon şeklinde karşımıza çıkabilir. Öncelikle tüm bu parametreler araştırılmalı, depresyondaki kişilerin beyinlerinde gerekli olan biyokimyasal değişiklikleri yapabilmek için hastalara ilk önce iyimser olmaları aşılanmalıdır. Çünkü iyimser insanlar nadiren depresyona girerken, kötümser insanlar depresyona ve diğer hastalıklara eğilimli olurlar.

Hastalara hayatları üzerinde daha fazla kontrol sağlamayı öğretmek, ilaçların yapacağı biyokimyasal değişikliklerden daha etkilidir. İyileşmenin en güçlü yöntemleri; vücudunuzdan ve ruhunuzdan gelen mesajları dikkatlice dinlemeniz, kendinize bakmanız ve ruhunuzu beslemeye zaman ayırmanızdır.

DEPRESYONA KARŞI ÖNERİLER

Şifalı otlar: Şifalı otlar tarih boyunca tedavi amaçlı kullanılmıştır. Birçok geleneksel ilacın etken maddesi bitkilerden elde edilmiştir. Depresyon tedavisinde faydalı olan otların başlıcaları şunlardır: Sarı kantaron olarak da bilinen bindebirdelik otu (Hypericum perforatum), gingko (Gingko biloba) ve Sibirya ginsengidir (Eleutherococcus senticosus).

Bitkisel çaylar: Mola verdiğinizde kahve yudumlamak yerine rahatlamak için uyarıcı olmayan, adrenal dostu bitkisel çaylar içmeyi tercih edin. Nane, papatya, kediotu, tutku çiçeği veya takke otu dahil bitkisel çayların rahatlatıcı etkisi vardır. Bu çayları içmek kafeinin aşırı uyarıcı etkilerinden korunmanızı sağlar.

Sakinleştirici çay tarifi:

  • 1 yemek kaşığı papatya çiçeği
  • 1 yemek kaşığı ıhlamur çiçeği
  • 1 yemek kaşığı kedi nanesi
  • 2 bardak su

Yapılışı: Otların üzerine 2 bardak kaynar su dökün, 15 dakika boyunca üstünü kapatın, demlendirin ve süzün. Günde 4 bardağa kadar içebilirsiniz.

AROMATERAPİ

Aromatik yağlar, beynimizin duygulardan ve hafızadan sorumlu merkezi olan limbik sistem üzerinde farklı bir etkiye sahiptir. Depresyona karşı kullanılan aromatik yağlar; fesleğen, bergamot, ardıç cedarwood (Juniperus), clary sage (Salvia sclarea L), frankincense (Boswellia thurifera), sardunya, greyfurt, lavanta, limon, yasemin, neftyağı (Commiphora myrrha), gülyağı, sandal ağacı, ladin ağacı yağı ve portakaldan elde edilir.

DİĞER YÖNTEMLER

Tüm psikolojik sorunların temelinde hormonal düzensizlikler yer alır ve bunu nöralterapi ile düzenlemek mümkündür. Tamamlayıcı tıp metotlarından olan uygulamalı kineziyoloji ile limbik sistem regülasyonu depresyon tedavisinde oldukça etkilidir. Psikoterapi, akupunktur ve manyetik alan tedavileri kullanılarak ağır olmayan depresyonları engellemek ve hatta tedavi etmek mümkündür. Buna rağmen eğer düzelme olmaz ise zaman kaybetmeden bir psikiyatri uzmanına başvurulmalıdır.

Hüseyin Nazlıkul

Odatv.com