Doğal haşimato tedavisi mümkün

Dr. Hüseyin Nazlıkul yazdı

Aslında Ha­şimato’da hiçbir şeyi katı şekilde yasaklamak istemiyorum. Farkındalık yaratmak ve doğal Haşimato tedavisinin nasıl mümkün olabileceğini göstermek istiyorum. Sağlıklı beslenme, besin destekleri, tamamlayıcı tıp ve nöralterapi Ha­şimato’da önemli etkilere sahiptir.

DOĞAL GIDA: Mevsime uygun kendiniz pişirdiğiniz kirletici içermeyen, do­ğal meyve ve sebzeleri bulun. Haşimato diyeti için doğal gıda tüketimi elzemdir.

CHİA TOHUMU: Antioksidan ve demir bakımından zengindir, bu nedenle Haşimato gibi bir enflamasyon durumu için sağlıklıdır. Kalsitonin eksikliği olan insanlar için iyi bir kalsiyum kaynağıdır. Sinir sistemi bozuklukları olan hastalar için faydalı olan omega-3 yağ asitlerini içerir.

KLORELLA: Tatlı su yosunu olan klorella, klorofil açısından çok zengindir ve aynı zamanda mineral kaynağı olarak da kullanılır. Ayrıca bağırsakları detoksifiye eder. Haşimato hastalarında kullanılabilen bir yosun çeşididir. Taze olduğunda saman şeklinde kokan klorella koyu yeşil renkte preslenmiş tabletler şeklinde de alınır.

TIRTIL MANTARI: Çin tıbbi mantarı, özellikle adrenal yetmezlik ve hipoti­roitizm için geleneksel bir ilaçtır. Bağışıklık sistemini düzenlediği ve antidepresan olduğu düşünülür. Şiddetli Haşimato tiroidi seyrinde olumlu etkilere sahiptir.

HAZIR GIDALAR: Bunlar kaçınmanız gereken yiyeceklerdir. Çünkü emül­gatörler, lezzet artırıcılar, koruyucular, kirleticiler, antibiyotikler, ağır metaller ve daha fazlası gibi birçok katkı maddesi içerir. Çoğunlukla yapay iyotlama nedeniyle sağlıksızdır. Vitaminler ve eser elementler bakımından fakirdirler. Hazır yemek­ler, Haşimato diyetinde yer almamalıdır.

YEŞİL SMOOTHİELER: Yeşil smoothielerle farklı sebzelerden gelen bol mik­tarda lif ve besin öğelerini alabiliriz. Klorofil yeşil pigmenti üreten, kan pigmenti­mize benzeyen bir maddedir. Her derde deva olarak kabul edilir ve saf olarak da alınabilir. Klorofil bakımından zengin olan ve ayrıca birçok mineral içeren buğday çimi de smoothielerde kullanılabilir.

GLUTEN: Haşimato’lu birçok hastada gluten duyarlılığı olmasa da glutensiz bir diyet uygulayanlarda Haşimato antikorlarında önemli bir düşüş görülür. Bu kişilerin glüten içeren yiyecekleri tüketmemelerini tavsiye ederim.

HİSTAMİN: Hipotiroitizmden etkilenen birçok kişide histamin intoleransı gelişir ve çilek, domates, füme et, fındık, peynir, kırmızı şarabı tolere edemez. Baş ağrısı, ishal, burun akıntısı, bulantı, deri döküntüsü şeklinde belirti gösterirler. Haşimato tekrar sakinleşene kadar bu yiyeceklerden kaçının.

KARBONLAR: Hipofonksiyondan mustaripseniz doğal tiroit blokerleri içer­diğinden lahanadan kaçınmalısınız. Bunlar arasında beyaz lahana, karalahana, karnabahar, brüksellahanası, brokoli ve şalgam bulunur. Soğan ve sarmısak da tiroit fonksiyonunu yavaşlatır.

ZERDEÇAL: Eski Ayurveda ilacıdır, antienflamatuar etkiye sahip kurkumin içerir. Sabahları suda çözülmüş bir tutam zerdeçal içebilir, yemek pişirirken ekle­yebilir veya zerdeçal kapsül alabilirsiniz.

DENİZ MAHSULLERİ: İyot bakımından zengindirler ve iyoda duyarlı Haşi­mato’lu hastalar için önerilmez. Genellikle şiddetli enflamatuar süreçlerde iyottan kaçınılmalıdır.

MEYVE: Haşimato diyeti için uygundur. Bununla birlikte yüksek früktoz içe­riği nedeniyle bazı Haşimato hastaları meyve yerken sık sık insülin salınımı nede­niyle adrenal korteks üzerinde stres yaşayabilir.

KÜKÜRT: Ketentohumu yağı, darı veya keçi sütünde bulunan organik kükürt, metabolizma hızlandırıcı özelliktedir. Günde 2 yemek kaşığı ketentohumu yağı ile 5 damla kükürt damlası alınabilir.

SELENYUM: Tiroit bezinin aktif enflamasyonu durumunda selenyum radikal bir temizleyici olarak görev alır. Selenyum, tiroit bezi zayıf olduğunda L-tiroksin alan kişiler için önemlidir. Doz ayarlaması doktor kontrolünde yapılmalıdır.

SOYA: Soya fasulyesi sadece tofu, soya sütü veya yoğurt gibi belirlenmiş soya ürünlerinde değil, aynı zamanda unlu mamuller, et-sosis ürünleri ve birçok hazır gıdada da bulunur. İzoflavonların yüksek içeriği, tiroit bezinin aktivitesini baskı­lar. Bu yüzden Haşimato hastalarının soya kullanması tavsiye edilmez.

TAURIN: Enerji içeceklerinin bir bileşeni olarak bilinen sistein ve metiyonin aminoasitlerinin bu parçalanma ürünü, güçlü bir antioksidandır ve enflamasyonu yatıştırır. Duygu durumunu iyileştirme özelliğine sahiptir ve adrenal korteks iş­levini destekler. Birçok Haşimato hastasının fonksiyon bozukluğunu düzeltmede yardımcı olur.

SU: Cam şişelerde saklanan temiz kaynak suyu, yaşam kaynağıdır. Özellikle pro-enflamatuar özellikteki oksijen radikallerinin artmasına yol açan, toksik ase­taldehit üreten PET (polietilen etata) nedeniyle plastik şişelerden kaçının. Aynı zamanda plastik şişeler, estradiol gibi davranan maddeler içerdiğinden Haşimato hastalarında östrojen baskınlığını artırıp iyot dengesinde bozulmalara neden olur.

LİMON SUYU: Sabahları bir bardak sıcak suya limon ekleyin. Limon suyu, elma sirkesiyle beraber vücudu temizler ve sindirime yardımcı olur.

Sağlıklı bir Haşimato diyeti ve ek besin takviyeleri kadar tiroit bezinin rejene­rasyonunda etkinliği olan Nöralterapi de çok önemlidir.

Haşimato hastalığında hemen besin takviyeleri almaya başlamanız önerilmez. İdeal olanı; besin taraması (besin eksikliği testi) yapmaktır. En iyi yaklaşım, Ha­şimato’da beslenme tedavisi ve Nöralterapi konusunda deneyimli bir doktora da­nışmaktır.

Haşimato’da selenyum, iyot, B, C, E, D vitaminleri, E vitamini, demir, Ome­ga-3 yağ asitleri, çinkonun etkili olduğu kanıtlanmıştır. Bu besin öğelerinin çoğu, sağlıklı bir diyetle elde edilebilir.

Bu konuda ve benzer konularda daha fazla bilgi edinmek için “Antienflamatuar Beslenme Rehberi’’ kitabımdan faydalanabilirsiniz.

Dr. Hüseyin Nazlıkul

Odatv.com