Erektil disfonksiyon – İktidarsızlık Sorununun Tanısı ve Çözümü

Yapılan pek çok çalışma erektil disfoksiyonun yani peniste sertleşme bozukluğunun erkekler için yaygın ve önemli bir sağlık sorunu olduğunu...

Yapılan pek çok çalışma erektil disfoksiyonun yani peniste sertleşme bozukluğunun erkekler için yaygın ve önemli bir sağlık sorunu olduğunu göstermektedir. Sağlıklı bir çiftin sağlıklı birlikteliği için düzenli cinselliğin önemi üzerinde durulmaktadır. Her çift hayatlarında aşk, cinsellik ve doğallık ister. Erkeğin ereksiyon sorunu yani sertleşme problemi varsa sağlıklı bir cinsellik imkansız hale gelir.

Her bir başarısız ereksiyon, iktidarsızlık anlamına gelmez. Ancak bir erkek, altı ay boyunca erekte olamadığında yani penis cinsellik için yeterince sertleşemediğinde ve cinsel ilişki artık mümkün olmadığında erektil disfonksiyondan söz ederiz. İşte o zaman bir doktora danışmak gerekir. 

Ereksiyon sorunu özellikle “pandemide sağlık” konusunda çok önemli olmaya başladı.

Almanya’da yapılan birçok anket çalışmasında Covid-19 ile birlikte cinsellikle ilgili sorunlarda artışın olduğu tespit edilmiştir. Erektil disfonksiyon yani sertleşme sorunu yaşıyorsanız zaman kaybetmeden bir regülasyon tıbbı nöralterapi uzmanına veya bir üroloji uzmanına danışmanız gerekmektedir.

Erektil disfonksiyon nedir?

Bir erkeğin penisi cinsel uyaranlara ereksiyonla tepki verir - sertleşir ve böylece cinsel ilişkiye izin verir. Ereksiyonun gerçekleşmesi için otonom sinir sistemi yani vejetatif sinir sistemi başta olmak üzere tüm sinirlerin (periferik ve merkezi sinir sisteminin), kasların ve hem atar damarların hem de toplar damarların en uygun şekilde koordineli bir şekilde çalışması gerekir. Ereksiyon, penis sertliği, sadece penisteki sinir ve kas tarafından düzenlenen boşluklar (kavernöz cisimler) kanla yeterince dolduğunda elde edilir.

Bu doğal süreç altı aydan daha uzun bir süre boyunca bozulursa erektil disfonksiyondan söz edilir ve bu durumu ciddiye almak gerekir. Dolaşım sistemi hastalıkları öncelikle cinsellikteki ereksiyon bozukluğu ile kendini hissettirir. Kardiyovasküler hastalıkların yani kalp-damar hastalıklarının ilk bulguları cinsel uyarılma bozukluğu ile ortaya çıkar. Bu durumu ilaç kullanıp ötelemekten ziyade bir doktora danışmak yerinde olacaktır.

Erektil disfonksiyonun yanı sıra orgazm olamama yani cinsel uyarılma sırasında boşalmanın uzun sürmesi de bir sorunun göstergesi olabilir.

Erektil disfonksiyon, penisin sertleşmemesi, penis sertliğinin vajinaya girmeye yeterli olmaması (penetrasyon) durumlarına ek olarak cinsel ilişki sırasında sertleşerek orgazma ulaşmayı imkansız hale getirmesi durumu için de söylenir. 

Sertleşme bozukluğunun nedenleri nelerdir?

Avusturya ve Almanya'da 35 ile 80 yaşları arasındaki her beş erkekten biri sertleşme bozukluğundan etkilenmektedir. Altta yatan nedenlere dayanarak doktorlar temelde üç form arasında ayrım yapar:

  • Fiziksel (organik) ereksiyon bozukluğu,
  • Psikolojik ereksiyon bozukluğu,
  • Fiziksel ve psikolojik faktörlerin bir arada bulunduğu ereksiyon bozukluğu.

Erektil disfonksiyon yaygındır; bunun altında yatan nedenlerin yaklaşık %65-70’inin organsal kökenli olduğu tahmin edilmektedir. Penisin sertleşme dokusunu da etkileyen dolaşım bozuklukları, genellikle yaşlılıkta ortaya çıkar ancak metabolik hastalığı olan gençlerde de  sıkça gördüğümüz bir sorundur. Örneğin, şeker hastalığının (Tip I diyabet veya Tip II diyabet) uzun vadeli bir sonucu, erektil disfonksiyondur. Kontrolsüz alınan ilaçların da sertleşme üzerinde olumsuz etkisi olduğu düşünülmektedir. Aşırı alkol ve nikotin tüketimi, hareketsizlik, şişmanlık ve tansiyon yüksekliği de erkeklerde cinselliğin düşmanıdır.

Pandemi Döneminde Genç Yaşlarda Da Sertleşme Sorunu Görülmeye Başlandı

Covid-19 pandemi döneminde Almanya’da yapılan yeni bir çalışma, 40 yaşın altındaki her dört erkekten birinin erektil disfonksiyon ve sertleşme sorunu olduğunu göstermiştir. Bu erkeklerin de en az %50’sinin çok ciddi erektil disfonksiyon yani sertleşme sorunu yaşadığı belirlenmiştir.

Genç erkeklerdeki erektil disfonksiyonda genellikle psikolojik nedenlerin (korku, stres) ön planda olduğu gösterilmiştir.

Covid-19 pandemi sürecinde her birimiz yoğun stresle boğuşuyoruz. Bu konuda danışacağınız regülasyon tıbbı ve nöralterapi doktoru sizi bu sorundan kurtaracaktır.

Çünkü önlem almak, koruyucu hekimliğin, regülasyon tıbbının ve nöralterapinin asıl amaçları arasındadır. 

Ereksiyon Nasıl Oluşur?

Erekte olmak karmaşık bir süreçtir. Penisin sertleşmesi için sinirler, kaslar ve kan akışı en uygun şekilde koordine edilmelidir.

Korpus kavernozum (penis gövdesi), penisin sertleşmesinden sorumludur. Beyindeki otonom sinir sistemi ve omurilikteki sinir merkezleri erotik uyaranlarla uyarılır. Merkezler, penis sinirleri aracılığıyla haberci maddeleri serbest bırakan erektil dokuya uyarılar gönderir. Bu maddeler kas dokusunu gevşetir ve penisteki kan damarlarını genişletir. Hareketsiz haldeki akışın yaklaşık %700'ü olan muazzam bir kan akışı yaratır. Penisin sertleşme dokusu giderek daha fazla kanla dolar ve bu da penisin hem genişlemesine hem de uzamasına neden olur. Penisin sertleşme dokusunda artan kan miktarı nedeniyle basınç artar. Bu, venöz drenaj damarlarına etki eder, böylece daha az kan dışarı akabilir  ve penis büyür. 

Penisin büyümesi süreci yalnızca penis sinirleri tarafından kontrol edilir.

Pelvik taban kaslarının kasılması, kan akışını tamamen kesintiye uğratır. Erektil dokudaki basınç artık kan basıncını aşar. Penis tamamen serttir ve vücuttan yaklaşık 90 derecelik bir açıyla dışarı çıkar. 

Penisin sertliği ve konumu cinsel ilişkiyi ve boşalmayı mümkün kılar. Boşalmadan sonra otonom sinir sisteminin yani vejetatif sinir sisteminin katılımıyla kan tekrar dışarı akar. Penis normal boyutuna küçülür.

Erektil Disfonksiyon Durumunda Zaman Kaybetmeden Doktora Görünün

Erektil disfonksiyonun genellikle diyabet ve kalp-damar hastalıkları gibi ciddi hastalıkların ilk belirtisi olabileceğini hiç unutmayın. Özellikle ailede şeker, tansiyon ve kalp-damar hastası kişiler varsa siz de risk taşıyorsunuz. Bu yüzden daha dikkatli olmalısınız ve bu semptomu geçiştirmemelisiniz. Bu nedenle ereksiyon sorunları hafife alınmamalıdır. Erektil disfonksiyonda irtibat kurulacak başlıca kişiler, regülasyon tıbbı ve nöralterapi uzanımlarının yanı sıra ürologlar veya androloglardır.

Öncelikle doğru tanı yani sorunun kaynağını tespit etmek çok önemlidir. Tanının asıl amacı olası organik nedenleri, psikolojik nedenlerden ayırmaktır. Bunun için cinsel deneyim hakkında konuşmanın yanı sıra metabolik ve dolaşım bozukluklarını araştıran ayrıntılı bir fiziksel muayene yapılmalıdır.

İleri düzeydeki bir erektil disfonksiyonda penisin kanla beslenmesinden sorumlu olan penil arterlerin Doppler sonografisi veya ereksiyonun sürdürülmesi için gerekli olan penis damarlarının ultrason incelemesi gereklidir. Genellikle ereksiyona dahil olan sinirlerin de test edilmesi gerekir.

Erektil Disfonksiyonda Neler Yapılmaktadır?

Erektil disfonksiyonda umut verici çareler ve yöntemler için çok büyük bir pazar vardır. Açtığınız dergilerde, dolaştığınız sosyal medya sayfalarında bu pazarın büyüklüğünün baş döndürücü olduğunu göreceksiniz. Şunu özellikle belirtmeliyim ki tıbbi tavsiye olmaksızın hiçbir erkek sertleşme bozukluğuna karşı çevreden duyduklarıyla veya sosyal medyadan önerilenlerle önlem almamalıdır.

Nedenine bağlı olarak erektil disfonksiyonu tedavi etmek için çeşitli yaklaşımlar kullanılır. Günümüzde modern tıbbın ilk tercihi, ilaç tedavisidir. Sildenafil içerikli, cinsel güçlendiricilerle eş anlamlı hale gelen "mavi hap - Viagra’’ ve benzeri ürünler en yaygın kullanılanlardır.

Aktif madde olarak Sildenafil, Vardenafil ve Tadalafil içeren ilaçlar en yaygın kullanılan ve reçete edilen ilaçlardır.

Uzun süredir şeker hastalığı, kalp-damar hastalığı olan ve prostat ameliyatından sonra önemli sinir bağlantılarının zarar gördüğü erkeklerde yukardaki belirtmiş olduğum ürünlerin yani ilaçların hiçbir faydası yoktur.

Potans arttırıcı ilaçların kullanılmasından önce penisin erektil dokusuna doğrudan enjekte edilen damar genişletici maddelerin erektil disfonksiyon için tıbbi olarak etkili olduğu düşünülüyordu. Ancak bunların da bazı ciddi komlikasyonları görüldü. Bu enjeksiyonlar hızlı bir şekilde ereksiyona neden olsa da bazı durumlarda kalıcı ereksiyonlara yol açmıştır. Öte yandan bir vakum pompası ile ereksiyon oluşturmak daha az tehlikelidir. 

Erektil Disfonksiyon için Regülasyon Tıbbı Nöralterapi ve Tamamlayıcı Tıp Yaklaşımları

Organik bir nedeni olmayan orta ve hafif erektil disfonksiyon olan erkekler nöralterapiden ve manyetik alan tedavisinden büyük fayda görürler. Çünkü nöralterapinin bu bölgenin kanlanmasını artırmasının yanı sıra  otonom sinir sistemi üzerine de olumlu etkisi vardır. Nöralterapi konusunda daha fazla bilgi edinmek için “Nöralterapi – Başka Bir Tedavi Mümkün” kitabıma göz atmanızı isterim.

Nöralterapi, bölgesel kanlanmayı arttırdığı gibi bu alanda yer alan kasların da daha iyi çalışmasına yardımcı olabilmektedir. Erektil disfonksiyonun altında yatan stres yönetimini ve hormonal düzensizlikleri de nöralterapi ile tedavi etmek mümkündür.

Ayrıca hastanın evde yapabilecekleri de vardır. Doğru nefes tekniklerini kullanmak pelvis taban kaslarının güçlendirilmesinde büyük fayda sağlar. Pelvik bölgedeki organlara kan akışını uyaran doğal ilaçlar özellikle denenmeye değerdir.

Erektil disfonksiyon üzerinde olumlu etkisi olan gıdalar sarımsak, ginseng kökü, zencefil ve gingko ağacından elde edilen özleri içerir. Bu konuda çok daha kapsamlı bilgilere “ Hayatı Keşfet” ve “100 Yaşamak Mümkün” kitaplarımdan ulaşabilirsiniz. 

İnternette yaygın olarak reklamı yapılan mucize ilaçlardan uzak durulmalıdır. 

Bunların içerikleri güvenilir değildir, erkekliği, ED’nu, iktidarsızlığı geri getirmez ve sadece cüzdanınızı boşaltır...