Gastritin tedavisi ve doğru beslenme yöntemi

Hüseyin Nazlıkul yazdı...

Gastritin tedavisi, mide mukozasından salgılanan asidin kısıtlanmasına dayanır. Asit salgısını uyaran her şey mümkün olduğunca kesilmelidir. Algılanan stres belki günlük planların değiştirilmesi ile önlenebilir. Gevşeme tekniklerinin öğrenilmesi yararlı olabilir. Eğer yoga ve meditasyon tekniklerini biliyorsanız, yapacağınız gevşeme hareketleri zihinsel veya bedensel olarak sizi daha dayanaklı hale getirebilir.

AKUT GASTRİT

Bakteriler, virüsler, tahriş edici kimyasal maddeler veya bozulmuş yemeklerden meydana gelen bir mide çeperi iltihaplanmasıdır. Şiddetli şikayetlerle akut bir iltihaplanma söz konusu ise 1-3 gün (belirtiler kaybolana dek) şeffaf sıvı besinler almak gereklidir. Günlük alınacak 8-12 öğünde şunlar bulunmalıdır.

BERRAK SIVI BESİN

Yağsız berrak sebze veya et suyu, berrak çorbalar,

Filtre edilmiş meyve veya sebze ezme suyu, berrak meyve suyu,

Bitki çayı, açık siyah çay,

Jelâtinli besinler, meyveli dondurma,

Şeker, maltodekstrin, az tuz ve hafif baharatlar,

KRONİK GASTRİT

Akut gastrit yapan nedenlerin uzun süreli varlığı veya otoimmün olarak adlandırılan ve vücudun kendi mide hücrelerine karşı yanıt oluşturması sonucunda meydana gelen gastrit çeşididir. Kronik gastrit oluşumunda H.pylori adlı bakterinin rolü çok önemlidir.

Beslenme tedavisinin hedefleri bir yandan şikâyetlerin hafifletilmesi, öte yandan enerji ve besin maddeleri alımının garantilenmesidir. Esası hafif bir tam gıda alımına dayanır. Sıklıkla tam taneli tahıl ürünleri iyi tolere edilemez. Bunun yerine ince taneli tahıllı ekmekler ve pişirilmiş tahılları tercih ediniz. Kaba çiğ yiyecekler de şikâyete neden olabilirler. Kural olarak ince yapraklı salatalar daha iyi tolere edilirler.

GENELLİKLE İYİ TOLERE EDİLENLER:

Körpe, taze sebzeler

Yapraklı salatalar

Gevrekli veya dövülmüş tahıllı lapalar tarzında hafif tam tahıllı ürünler

Tatlandırılmamış hazır müsli

Doğal pirinç, darı, buğday

İnce kırıntılı tam tahıllı ekmekler, tam tahıllı gevrekler, peksimet

İnce tam tahıllı kurabiyeler

Hamur işleri, patates

Yumurta, quark, yağsız balık, kümes hayvanları, dana eti

Mümkün olduğunca olgun ve asitsiz meyveler, örneğin kavun, muz, incir

Bal, küçük miktarda meyve ve meyve ezmesi, soğuk sıkma yağlar, sertleştirilmemiş hindistan cevizi ve palmiye yağı, tereyağı, krema, fındık ezmesi

Burada size birkaç öneri daha vermek istiyorum:

- Yemeklerinizi biraz yağ, krema veya fındık püresi ile zenginleştiriniz. Kolay sindirilen yağların ufak miktarları mide mukozasının korunmasına katkıda bulunur, çünkü mide asidi üretimini ve mide kaslarının çalışmasını azaltırlar.

- Çok tatlı, çok ekşi veya keskin baharatlı yiyecekleri yemeyiniz.

- Aşırı acıdan uzak durunuz.

- Alkol ve sigara tüketimini bırakınız veya en aza indirgeyiniz.

- Daha sık papatya çayı veya beyaz ot çayı içiniz (iltihap oluşumunu önlerler).

- Sıkılmış patates suyu acı olmasına rağmen mide mukozasını onardığından, arada bir az miktarda içilmesi faydalıdır.

- Asit kesici ilaçlar (anti-asit ) almanız gerektiğinde akşam erken saatte ufak bir yemek yiyiniz ve ilaç aldıktan sonra bir daha yemek yemeyiniz.

Prof. Dr. Hüseyin Nazlıkul

Odatv.com