GDO nedir?
Doğal olan her şey daha sağlıklıdır. Oysa günümüzde rafine yaşamaktayız.18-10-2023 20:19
Televizyonda, sosyal medyada besinlerin genetiğiyle oynandığına dair haberleri sıkça görüyoruz.
GDO’lu besinler var. Nedir GDO? Bir canlıdaki genetik özelliklerin kopyalanarak bu özellikleri taşımayan bir başka canlıya aktarılması sonucunda üretilen yeni canlıya “Genetiği Değiştirilmiş Organizma (GDO)” adı verilir.
Sebze, meyve ve bitkilerin, raf ömürlerinin uzatılması, üretim miktarının artırılması, lezzetinin değiştirilmesi, olgunlaşmanın geciktirilmesi, aromanın artırılması, zararlı mikroorgamizmalara karşı dirençli hale getirilmesi vb. amaçlarla genlere yapılan işlemlerdir. Temelinde ekonomik çıkarların yer aldığı bu genetik oynama işlemi ile ilgili tartışmalar devam ediyor.
Genetiği değiştirilmiş ürünler yeni değil; insülin geninin domuzlardan alınıp bir bakteriye aktarılmasıyla diyabet hastalarına insülin elde ediliyor; suni tatlandırıcı olarak kullanılan aspartam adlı madde GDO’lardan üretiliyor; hepatit B aşısı başta olmak üzere birçok aşı da GDO’lardan yapılıyor. Ancak bunlar ilaç ve tedavi amaçlı gen müdahaleleri. Sebze ve meyvelere yapılan çalışmalar ne kadar gerekli düşünmek lazım!
Bu konuyla ilgili yeterli araştırma olmamakla birlikte bilim insanlarının GDO içeren yiyeceklerin insan sağlığına zararlı olduğu konusunda şüpheleri yok. Gen bitkinin içine yerleştirildiği için bu gıdaları tüketenlerin de risk altında olacağı, sağlık konusundaki eleştirilerde sık sık dile getiriliyor. Evren zincirleme olarak birbirine bağlıdır ve basamağın en altındaki organizmaya yapılan gen değişikliği dolaylı olarak tüm basamakları etkiler.
Maalesef Türkiye’de GDO’lu tohum yasaklanmış olsa da bu ürünlerin ithal olarak alınması denetlenmiyor. Geleneksel tarımda kullanılan bitkilerin tohumlarıyla bir sonraki yıl yeniden ürün alınabiliyor. GDO’lu tarımda ise bu mümkün değil; üreticiler, firmalardan her sene tohum almak zorundalar, bu da tartışmanın ekonomik boyutu. Tüm insanlığa ait bir materyal olan DNA’nın özelleştirilmesi endişe ve tartışma kaynağı...
GDO’lu ürünlerden kaçınmanın ipuçları:
- Organik ürünler satın alın
- GDO’suz etiketi arayın
- Riskli içeriklerden kaçının (mısır içerikliler, soya içerikliler, kanola ve pamuk içerikliler)
- Henüz genetiği değiştirilmiş balık, kümes hayvanı veya çiftlik hayvanı satışa sunulmamıştır. Fakat GDO’lu tahıl ürünleriyle beslenen hayvanlardan üretilen pek çok organik olmayan ürün vardır. %100 otla beslenen hayvanları ve çiftlik balığı yerine açık deniz balıklarını tercih edin.
- Çoğu tatlandırıcı ve tatlandırıcı ile hazırlanan şeker ve çikolatalar GDO içerir. %100 şekerkamışı ve organik şeker içeren GDO’suz tatlandırıcıları, şeker ve çikolataları tercih edin.
- Çikolatadaki soya lesitine ve şekerdeki mısır şurubuna dikkat edin.
Dr. Hüseyin NAZLIKUL, M.D., PhD.
IFMANT = Uluslararası Nöralterapi Federasyonu Başkanı
Bilimsel Nöralterapi Regülasyon Derneği Başkanı