Haftada kaç kez tüketilmeli... Balığın saymakla bitmeyen faydaları
Dr. Hüseyin Nazlıkul yazdı...12-09-2021
Balıkta bulunan yağ asitleri olan Omega-3 ve Omega-6 kalp-damar hastalıklarına karşı bizi korur; depresyon, kanser, yüksek tansiyon ve kolesterole karşı da olumlu etki gösterir. Haftada 2-3 kez balık tüketmek son derece faydalıdır.
Alaska ve Grönland gibi yerlerde havanın çok soğuk olduğu, kar ve buzlar arasında bir yaşam sürüldüğü ve güneş ışınlarına hasret kalındığı doğrudur. Bu tür iklimler kalp sağlığına çok iyi gelir. Çünkü bu bölgedeki beslenme kültüründe deniz ürünleri ağırlıklıdır. Balıkta bulunan yağ asitleri Omega-3 ve Omega-6 sadece kalp-damar hastalıklarına değil depresyon, kanser, yüksek tansiyon, tip 2 diyabet, böbrek hastalıkları, kemik hastalıkları ve yüksek kolesterol gibi birçok hastalığa da olumlu etki eder.
Omega-3 yönünden zengin balıkların başında uskumru, sardalya, hamsi ve somon gelir. Omega-6’yı balığa ek olarak başta mısır özü yağı olmak üzere ayçiçek yağı, soya yağı, fındık yağı gibi bitkisel yağlarda da bulabilmek mümkündür. Uzmanlar, vücudun üretemediği bu yağların sağlık açısından mutlaka dışarıdan alınması gerektiğini belirtir. Amerikan Kalp Birliği haftada en az iki kez balık yemeyi önerir. Balık yağı tabletlerinin ise gelişigüzel tüketilmesinin yanlış, hatta zararlı olabileceği de unutulmamalıdır.
DOĞRU BESLENMENİN YANINDA...
İçerdiği A, B, D, E, K vitaminleri, kalsiyum, magnezyum, demir, selenyum ve fosfor gibi mineraller, proteinler, yağlar ve yağ asitleri balığı diğer hayvan etlerinden üstün kılmaktadır.
Balıkta doymamış yağ asitlerinin doymuş yağ asitlerine oranla daha fazla olduğunu söyleyen bilim adamları özellikle Omega-3 doymamış yağ asitlerine dikkat çekmektedir. Bebeklik ve çocukluk çağında sinir sistemi ve beynin gelişmesine yardımcı olan Omega-3 ileri yaşlarda ise genel sağlığın korunması açısından büyük önem taşır. Yapılan birçok bilimsel çalışma Akdeniz veya İskandinav ülkelerinde yaşayan ve ağırlıklı olarak balık ve diğer deniz ürünleriyle beslenen toplumlarda özellikle kalp-damar hastalıklarının daha az görüldüğünü ortaya koymaktadır. Ancak bunun sadece balık yağlarına bağlanması da doğru değildir. Kalp sağlığı açısından genel olarak yaşam tarzı da önemlidir. Yani doğru beslenmenin yanı sıra düzenli olarak egzersiz yapmak ve özellikle de sigaradan uzak durmak şarttır.
Omega-3 yağ asitleri özellikle balıkta bulunmasının yanı sıra başta semizotu olmak üzere yeşil yapraklı sebzelerde, fındık, badem, ceviz, avokado gibi besinlerde bulunmaktadır. Omega-6 ise daha çok bitkisel sıvı yağlarda bulunmaktadır. Uzmanlar omega yağ asitlerinin özellikle besinler yoluyla alınması gerektiğini söyleyerek balık yağı hapları konusunda daha dikkatli davranmayı önermektedir.
Sağlıklı beslenme planında omega-3 eksik olmamalıdır eğer bunu gıda olarak alamıyorsanız destek ürünü olarak kullanmak gereklidir.
Hüseyin Nazlıkul
Odatv.com