Kanser hastalığında doğru beslenme... Engelleyen besinler

Dr. Hüseyin Nazlıkul yazdı

Bağışıklık sisteminin görevi, hastalık etkenlerine karşı savunma yapmaktır. Yani vücut hücrelerindeki hastalıklı değişiklikleri tanıyarak ortadan kaldırır. Bu hastalıklı hücresel değişiklikler virüsler, ilaçlar ve çevresel zehirler gibi zararlı etkenlerle uyarılır. Bağışıklık sistemimiz sürekli aşırı bir şekilde uyarılırsa görevini yeterince yerine getiremez ve bu şartlar altında bir tümör gelişebilir.

KORUYUCU FAKTÖR

Sebze tüketimindeki artışın ve Akdeniz tarzı beslenmenin antioksidan özelliği ile birçok kanser hastalığının oluşma riskini belirgin şekilde azalttığı saptanmıştır. Antioksidanlar genel anlamda; çeşitli vitaminler, oligoelementler ve ikincil bitkisel etkili maddeler olup vücudu “serbest radikaller”e karşı korurlar. Serbest radikaller, yüksek reaksiyon yetenekleri nedeniyle tüm vücut dokularıyla reaksiyona girebilirler. Bunlar hücre değişimlerinden ve dolayısıyla kanserin tetiklenmesinden sorumludurlar.

Sekonder (İkincil) bitkisel maddeler: Fitokimyasallar

İkincil bitkisel maddelerin etkileri son yıllarda daha çok araştırılmaktadır. Bu sayede yalnızca bitkilerden elde edilebilen çok sayıda kimyasal bileşik belirlenmiştir. Kişileri kanser ve kalp-dolaşım sistemi hastalıklarından korurlar, enflamasyonu baskılayıcı etki yaparlar ve bağışıklık sistemini güçlendirirler.

Fitoöstrojenler

İnsan organizmasında özellikle meme kanserini önleyici etkisi olan başka bir ikincil bitkisel madde grubu da fitoöstrojenlerdir. Fitoöstrojenler soya fasulyesi, tam tahıllar, ketentohumu, lahana bitkisi ve mor meyvelerde bulunur.

Çapraz çiçekli sebze familyası

Çok sayıdaki sebze türlerinin arasında çapraz çiçekli sebzeler özellikle dikkati çeker. En bilinen temsilcileri arasında brokoli, yeşil lahana ile karnabahar gibi çe¬şitli lahana türleri ya da kırmızıturp, bayırturpu, hardal, deniz turpu, roka ve tere vardır. Turpgillerin içerdiği indoller ve kükürt sayesinde koruyucu etkileri bulun¬maktadır. Hayvanlarda kanser riskini düşürdükleri gösterilmiştir.

Posa maddeleri

Posa maddeleri, vücudumuzda parçalanmayan karmaşık karbonhidratlardır... Posa maddelerinin düzenli olarak ve yeterli miktarda alınması kişileri yalnızca kabızlıktan değil, meme kanserinden de korur. Bağırsaklardaki östrojenler posa maddelerine bağlanarak onlarla birlikte atılırlar. Bu da östrojenin bağırsak boşlu¬ğundan yeniden geri emilmesini ve dolayısıyla kan yolu ile karaciğere geri dönme¬sini önler. Böylece kandaki biyolojik aktif östrojen seviyesini düşürür.

Bu konuda ve benzer konularda daha fazla bilgi edinmek için “Antienflamatuar Beslenme Rehberi’’ kitabımdan faydalanabilirsiniz.

Dr. Hüseyin Nazlıkul

Odatv.com