Kolestrol ne kadar tehlikeli
Dr. Hüseyin Nazlıkul yazdı...11-04-2021
Uygun besinler hayvansal yağdan fakir, buna karşılık bol C ve E vitamini, karotenoidler, posalı maddeler, magnezyum, lizin ve prolin içerenlerdir.
- Zeytinyağı, ayçiçek yağı, mısırözü yağı, buğdayözü yağı gibi bitkisel yağlar
- Morina, deniz somonu, kırmızı levrek, yaldızlı pisi balığı, alabalık gibi yağsız balıklar
- Yağsız süt, tereyağı sütü, yoğurt, kefir, yağsız quark, taze peynir, ekşi süt peyniri gibi süt ürünleri
- Tam tahıllı ekmek, kaba tahıllı ekmek, yulaf gevreği, yulaf unu gibi tahıl ürünleri
- Öncelikle havuç, kırmızı şalgam ve mangold olmak üzere tüm sebzeler
- Başta turunçgiller olmak üzere tüm taze meyveler
- Çay, su, şeker eklenmemiş meyve suları
DAHA AZ TÜKETİLMESİ ÖNERİLEN BESİNLER
Daha az uygun olan veya önerilmeyen yiyecekler çoklu doymamış yağlardan, posa maddelerinden ve vitaminlerden fakir, buna karşılık hayvansal yağlardan ve rafine şekerden zengin olanlardır:
- Et: Yağsız etler zaman zaman sebze yemeklerinin yanında garnitür olarak tüketilebilir, ancak temel besin yerine geçmemelidir. Sığır ve domuz eti yağ oranı çok yüksek olduğundan arterosklerozdan korunmada ve arterosklerozun tedavisinde uygun değildir.
- Sakatat: Karaciğer, böbrek, dil vb.
- Şarküteri ürünleri: Taze sucuk ölçülü olarak tüketilebilir, ancak işlenmiş sucuklarda çok fazla yağ vardır.
- Balık: Yılan balığı, havyar, balık köftesi
- Süt ürünleri: %10 yağlı süt tozu, kahve kreması
- Yumurtalı gıdalar: Çok fazla yumurta içeren gıdalar sıklıkla tüketilmemelidir. Çok yağlı mayonez de uygun değildir.
- Patates: Patates kızartması, cips vb.
- Şekerlemeler: Marmelat, bal ve kakao az miktarda tüketilebilir; tüketilmesi uygun olmayanlar ise çikolata, çikolatalı fındık ezmesi, çikolatalı şekerlemedir.
- Hazır gıdalar: Kremalı pasta, çikolatalı kurabiye, yağlı soslar
KALP SAĞLIĞI İÇİN KETEN YAĞI VE KETEN TOHUMU
Beş-on bin yıldır gıda olarak da kullanılan keten bitkisinin etkili bir gençlik, sağlık ve güzellik kaynağı olduğu bilinmektedir. Geleneksel olarak ketenin kolesterol düşürücü, felç, kanser, unutkanlık önleyici, bağırsak çalıştırıcı ve temizleyici etkisi faydalarından birkaçıdır. Ketentohumu veya yağını sıvı şekilde salataların üzerine dökerek veya günde bir çorba kaşığı tüketmek faydalıdır.
Keten tohumunun sağlık açısından pek çok yararı vardır. Yüksek oranda lif, Omega-3, Omega- 6 yağ asitleri, protein, B12 vitamini, mineral ve aminoasit içeren keten tohumu özellikle mide-bağırsak sistemindeki sorunlar, fazla kilolar, yüksek kolesterol, yüksek kan şekeri, kemik zayıflığı, kalp-damar sağlığı, romatizmal hastalıklar, bazı deri hastalıkları, yaralar, solunum yolu rahatsızlıkları üzerinde olumlu etki yapar.
KALP SAĞLIĞI İÇİN SOĞAN VE SARIMSAK
Her iki bitki de allizin, ajoen ve adenozin içerirler ki bunların kan pıhtılaşmasını önleyici etkileri vardır. Böylelikle kan pıhtısı oluşma riski ileri derecede azaltılmış olur. Ancak Kalp-dolaşım sistemi üzerinde iyi bir etki elde etmek isteyen herkes, her gün 10 gr taze sarımsak veya 200 gr taze soğan yemelidir. Sarımsak preparatlarında bugüne kadar ajoen varlığı kanıtlanamamıştır.
RİSK FAKTÖRÜ OLARAK RAFİNE ŞEKER
Kalp-dolaşım sistemi problemi olan kişiler için tatlı ürünler, kişi lipit tezine de hücre kompleksi tezine de yatkın olsa her halükarda bir risk faktörüdür. Çünkü tatlı ürünlerde bulunan basit şeker, metabolizmayı fizyolojik olmayan şekilde yükleyerek kandaki yağ ve kolesterin içeriğini yükseltir. Buna ek olarak önemli minerallerin ve vitaminlerin vücudumuzdan atılmasına neden olur. Aynı zamanda ekşi yiyeceklerden keyif alınmasının önüne geçer. Kremalı pasta ve şekerlemelere alışkın olanlar, greyfurt ve kivi gibi yiyecekleri yiyemezler. Üstelik bu meyveler risk altındaki damarlar için yüksek C vitamini içerikleriyle yararlıdırlar.
ALKOL TÜKETİLEBİLİR Mİ
Alkol tüketiminde içkilerin miktarı ve türü önem taşır. 0,4 litre şaraptan veya 1 litre biradan daha fazla miktarda alkol tüketimi kolesterol düzeyini yükseltir ve vücuttan önemli vitaminleri uzaklaştırır. Schnaps (rakı türü yüksek alkollü içecek) yüksek miktarda alkol içerebileceğinden ve önemli biyomaddelerden de fakir olduğundan tercih edilmemelidir. Kırmızı şarap ise kan damarları üzerinde pozitif etkisi olan maddeler içerir.
KOLESTROL NE KADAR TEHLİKELİDİR
Son zamanlarda her ne kadar kolesterolün yarattığı tehlikeyi farklı değerlendiren eleştiriler artmış olsa da safra yağı görmezlikten gelinmemelidir. Çünkü İsveç’te kısa süre önce 4400’den fazla kalp-dolaşım hastası üzerinde yapılan bir çalışma tamamlanmıştır. Bu çalışma kolesterol seviyesinin düşürülmesinin arterosklerotik değişikliklerin düzelmesine katkısı olduğunu gösteren çok açık kanıtlar sunmuştur. Ayrıca kolesterolden fakir beslenmenin zararlı olabileceğini şimdiye kadar kimse iddia etmemiştir.
Hüseyin Nazlıkul
Odatv.com