Kronik Ağrının Beden, Zihin ve Ruh Üzerindeki Etkileri
Kronik Ağrı Etkilerinin Regülasyon Tıbbı - Nöralterapi ile Tedavisi01-01-1970
Hastaların en sık doktora başvurma nedenlerinin başında ağrı gelir. Şu gerçeği, sürekli akılda tutmalıyız ki; Ağrı tedavisi modern tıpta bütüncül değerlendirilmemektedir. Kronik şikâyetlerin ve ağrının olup olmadığı, bunların ne kadar şiddetli olduğu metabolik durumunun yanı sıra ilgili kişinin zihinsel durumuna, genel kişilik özelliğine ve sosyal çevresine bağlıdır.
Natürel Sağlık bünyesinde hastanın ağrı tedavisinde bütüncül bir multi disipliner yaklaşımımız mevcuttur. Bütüncül bir değerlendirme yaparken özellikle biyo-psikososyal ağrı modelini ele alırız.
Beden, zihin ve ruh ayrılmaz bir bütündür!
Bu sebeple kişileri bütüncül bir yaklaşımla değerlendiriyoruz. Psikoterapötik ve geleneksel tıbbi prosedürlere ek olarak regülasyon tıbbı nöralterapi başta olmak üzere pek çok tamamlayıcı tıp yöntemlerini de tedavi planımıza entegre ediyoruz.
Beden, zihin ve ruh birbirini etkiler. Çoğunlukla ağrıya neden olan sadece fiziksel şikayetler değil aynı zamanda duygusal şikayetlerdir.
Ruhun ağrıyı ne kadar etkilediği hastadan hastaya farklılık gösterir. Bazı insanlar uzun süredir devam eden acıyla başa çıkamıyor ve bu durum da ağrı şeklinde ortaya çıkıyor.
Bununla birlikte bazı kişilerde ağrının yanı sıra anksiyete, depresyon veya uyku bozuklukları ile de vücut tepki verebilir. Bu semptomların bir araya gelmesi ile kişi çalışmaz duruma gelir ve ek bir yük oluşturur. Tüm bu semptomlara “olumsuz faktörleri tetikleyen” yani ağrıyı yoğunlaştıran faktörler de diyebiliriz. Bu sebeple tedavide yaklaşımımız bütüncül olmalıdır.
Kronik ağrı nasıl tanımlanır ve akut ağrıdan ne farkı vardır?
Kronik ağrı genellikle akut ağrı ile başlar. Bu ağrılar bir alarm sinyali olarak yorumlanmalı ve size şunu söylemelidir: "Şimdi ağrıya karşı harekete geçin, aksi takdirde kalıcı hasar riski vardır."
Akut ağrı vücutta mutlaka bir hasar olduğu anlamına gelmez ancak uzun vadeli hasar konusunda uyarır. Örneğin belinizde ilk gerginliği hissettiğinizde doğrudan hareket etmelisiniz. Nasıl arabada bir uyarı ışığı yandığında sorunu hemen çözmek istiyorsak beden sinyallerini verdiğinde de hemen harekete geçmeliyiz.
Ağrınıza karşı hareketsiz kalırsanız giderek daha sık ortaya çıkacaktır. Ağrınızın kronik hale gelmesi ve yaşam boyu sizinle olması riski giderek artmaktadır.
Kronik ağrı yaşadığınızda vücudunuzda ne olur?
Kronik ağrı ile beynin uyarı ve yol gösterme işlevini yitirilir. Bu sebeple neden ve sonuçtan bağımsız olarak bağımsız bir klinik tablo olarak görülmüştür.
Örneğin parmağınızı yaralarsanız bu noktada çok sayıda ağrı sensörü devreye girer. Elektrik sinyali biçiminde ağrı, tüm sinir sisteminden beyninize iletilir. Bu, nihayetinde ağrı sinyalini işler ve "ağrı" mesajını gönderir.
Ağrının nedeni ele alındığında ve yara iyileştikten sonra genellikle ağrı alarmı ortadan kalkar. Ancak kronik ağrı durumunda yaranız uzun süre iyileştikten sonra bile ağrı iletimi durmaz.
Sinir sistemi ağrıya aşırı duyarlılık geliştirir ve bir ağrı belleği yaratır. Daha sonra, özellikle sırtı etkileyen kronik ağrı sürekli devam eder.
KRONİK AĞRININ TESPİTİ İÇİN 10 ÖNEMLİ SORU
1. Kronik ağrı nedir?
Uzun süreli ağrıya ‘’kronik ağrı’’ denir. Zaman sınırı genellikle 2 ila 6 aydır. Ağrı ve acı, fiziksel, psikolojik, bilişsel ve sosyal faktörlerden etkilenir. Ağrı 3 aydan uzun sürerse kronik ağrı olarak adlandırılır.
AMA UNUTMAYIN: Kronik ağrıdan sonsuza kadar muzdarip olmak zorunda değilsiniz! Bu sadece sizin için doğru terapi şeklinin henüz bulunmadığı veya henüz yeterli tedaviyi almadığınız anlamına gelir. Kronik ağrı tamamen bir ‘’tanı’’ meselesidir, lütfen her zaman bunun farkında olun.
2. Kronik ağrı nerede ortaya çıkabilir?
Kronik ağrı için bize başvuran hastaların büyük bir kısmında bel ağrısı ön plandadır. Ancak mide, göğüs, baş veya eklemlerdeki ağrı da kronik hale gelebilir.
3. Kronik ağrının nedenleri nelerdir?
Burada birçok olasılık vardır. Bunlar romatizmal hastalıklar veya şeker hastalığı gibi kronik hastalıklar olabilir. Kronik ağrı için diğer fiziksel ve psikolojik tetikleyiciler şunlardır:
- Yaralı veya iltihaplı sinir lifleri
- Lokomotor kasların uygunsuz kullanımı
- Gerginlikler
- Stres
- Sosyal çatışmalar
4. Ağrı hafızası ne işe yarar?
Kronik ağrıdan ağrı hafızası sorumludur. Örneğin, bir ameliyattan sonra akut ağrı ortaya çıkarsa ağrı hafızasında saklanır. Ağrının nedeni ortadan kaldırılsa da ağrı belleği ağrıyı hatırlayıp tetikleyebilir. Bu daha fazla ameliyattan kaçınmak için multimodal tedavinin geldiği yerdir.
5. Kronik ağrı nasıl tedavi edilir?
Esas olarak kronik ağrının tedavisini sunan regülasyon tıbbı-nöralterapi klinikleri biyo-psiko-sosyal ağrı tedavisi konseptine dayanmaktadır. Bütünsel terapiye beden, ruh ve sosyal çevre dahildir. Ağrının nedenine bağlı olarak multimodal terapötik yaklaşımlar kullanılır. Bunlar arasında yer alanlar:
- Nöralterapi
- Fitoterapi
- Vital besinler ve ortomoleküler destek
- Disbiyozisin giderilmesi
- Sağlıklı ve dengeli beslenme
- Latent asidoz ile mücadale
- İlaç tedavisi
- Gevşeme terapisi
- Ağrı günlüklerini doldurma
- Manuel tıp , manuel terapi, kayropraksi, osteopati
- Limbik sistem desteği ve psikolojik bakım
6. Kronik ağrı nasıl önlenebilir?
Ağrı; yaralanmalardan, ameliyatlardan, kas-iskelet sisteminin aşırı yüklenmesinden sonra oluşan veya sıkça yaşanan baş-sırt ağrısı ile ortaya çıkabilir. Akut ağrı etkili ve hızlı bir şekilde kontrol altına alınırsa kronik ağrı önlenebilir. Bu hastanın sinir sisteminin tepki vermesini ve ağrı hafızası geliştirmesini engeller.
7. Kronik ağrı için hangi egzersiz yöntemleri uygundur?
Kronik ağrı, vücudun farklı bölgelerinde ortaya çıkar ve farklı nedenlerle tetiklenir. Bu nedenle, belirli hareketler bazı rahatsızlıklar için daha uygundur. Örneğin migren ve sırt ağrısına dayanıklılık sporları yardımcı olabilir. Mutlaka bir spor salonuna gitmeniz gerekmez, sadece her gün merdiven çıkmak bile kronik ağrı için uygun bir egzersizdir.
8. Kronik ağrıdan en çok kimler etkilenir?
Kadınların kronik ağrı görülme riski erkeklerden daha fazladır. Bu risk yaşla birlikte artar.
9. Kronik ağrı ruhla nasıl ilişkilidir?
Daha önce psikiyatrik hastalıkları olan veya iş ya da aile stresine maruz kalan kişilerin kronik ağrı çekmesi daha olasıdır. Sosyal çevre genellikle yaşanan kronik ağrının farkında değildir. Bu da etkilenen kişinin hastalıkla baş etmesini zorlaştırır. Bu sebeple hastaların multidisipliner bakım ve tedavisi daha da önemli hale gelir.
10. Kronik ağrı sendromunda kime başvurulmalıdır?
Her şeyden önce akut ağrıya tepki vermeniz ve aile doktorunuza başvurmanız önemlidir. Böylece ağrının kronikleşmesini bu şekilde önleyebilirsiniz. Halihazırda kronik ağrı çekiyorsanız koruyucu hekimlik konusunda size faydalı olacak bir regülasyon tıbbı ile ilgilenen nöralterapi uzmanı ve manuel tıp yapan bir hekime başvurmanız daha doğru olacaktır. Başvurduğunuz nöralterapi uzmanı gerekirse sizi psikologlara, fizik tedavi uzmanına veya diğer uzmanlara yönlendirirler.
Ağrıyı Önleme ve Ağrıdan Korunma
Sağlıklı bir insanın ağrısı yoktur!
Sağlığın korunmasına hizmet eden her şey bu nedenle ağrının önlenmesi için uygundur. Buna dengeli beslenme, düzenli egzersiz ve iyi bir iş-yaşam dengesi dahildir. İş tatmini, uyumlu bir ortaklık, arkadaşlar ve hobiler de buna katkıda bulunur.
Ağrıyı Artıran Nedenler:
- Stres
- Öfke
- Korku
- Depresyon
- Stres
- Yalnızlık
- Kaygı
Kronik Ağrıda Regülasyon Tıbbı Yaklaşımı
Tedavimiz genellikle klasik ağrı tedavisinden farklıdır. Nöralterapi, manuel tıp, akupunktur, fitoterapi, limbik sistem regülasyonu uyguluyarak her türden kronik ağrısı olan hastaları tedavi etmekteyiz.
Ancak monomodal tedavi yaklaşımları her zaman istenen başarıyı getirmez. Kronik bir baş ağrısı, kas-iskelet sistemi veya sinir sisteminde ağrı olup olmadığına bakılmaksızın her türlü ağrıda nöralterapi oldukça çok başarılıdır. Ayrıca psiko-vejetatif ağrı ve kanser ağrısını multimodal ağrı yönetiminin bir parçası olarak tedavi ediyoruz. Ancak en önemli şey hastanın ağrı tedavisi desteği ile neyi başarmak istediği ve gerçekçi olarak nelerin başarılabileceği konusunda bir fikre sahip olmasıdır.
Gerçekçi Hedefler Oluşturun!
Ağrıyı tedavi ederken motive kalmak için kendinize ulaşılabilir hedefler belirlemelisiniz. Bu hedefler:
- İlaç alımını azaltın
- Her gün bir önceki güne göre aktivitenizi kademeli olarak artırın (egzersiz aşamaları ağrısız olmalıdır)
- Egzersizin ilk gününden itibaren dört hafta sonraki hedefiniz günde 10.000 adım olmalıdır
- Risk faktörlerini ve ağrının nedenlerini bulun
- Sosyal hayata dönüş yapın
- Çevik olun
- Ağrıyla yapıcı bir şekilde başa çıkın
- Pozitif düşüncelere sahip olun
Daha mutlu olmanıza yardımcı olabilecek olumlu alışkanlıkların küçük bir listesi:
- Her gün minnettar olduğunuz şeyi ve kişisel başarı anlayışınızı yazın. Büyük şeyler olmak zorunda değil! Bir gülümsemeniz bile sizin başarınızdır
- Günde en az 30 dakika dışarı çıkın. Her gün yürürseniz endorfin ve serotonin salgılarsınız. Ruh haliniz otomatik olarak iyileşir ve kendi kendinizi iyileştirme gücünüz etkinleşir
- Günde en az 2 litre su için
- Sağlıklı beslenin
- Her gün iyi bir şey yapın
- Güne başlamadan önce her sabah meditasyon yapın
- Hobinize günde en az 20 dakika vakit ayırın
- Daima yeni bir şeyler öğrenin
Dr. Hüseyin NAZLIKUL
IFMANT = Uluslararası Nöralterapi Federasyonu Başkanı
Bilimsel Nöralterapi Regülasyon Derneği Başkanı
Faydalandığım Kaynaklar:
• Nazlikul, H: Nöralterapi Ders Kitabı
• Nazlikul, H: Nöralterapi Başka Bir Tedavi Mümkün
• H. Barop’un (Çevirmen H. Nazlikul) Nöralterapi Atlası
• L. Fischer’in ( Çevirmen H. Nazlikul ve Y. Tamam) Nöralterapi Kitabı
• James W. NcNabb ( Çevirmen H. Nazlikul ve Y. Tamam) Eklem ve Yumuşak Doku Enjeksiyonları
• Weinschenk, S: Neuraltherapie
• Fıscher, L et: Lehrbusch Integrative Schmeztherapie