Kronik bağırsak hastalıklarında beslenmenin önemli parçaları
Vücudumuzun üçte ikisinden fazlası sudan oluşur ve yaşamsal işlevlerinin çoğu için sıvıya ihtiyaç vardır. Örneğin; kan esas olarak sudan oluşur...05-02-2023
Vücudumuzun üçte ikisinden fazlası sudan oluşur ve yaşamsal işlevlerinin çoğu için sıvıya ihtiyaç vardır. Örneğin; kan esas olarak sudan oluşur, hücrelerimiz çalışmak için suya bağımlıdır ve vücut sıcaklığı da sıvı (terleme) tarafından düzenlenir. İshalli kronik bir enflamatuar bağırsak hastalığında beden sıvı kaybedildiği için ihtiyaç artar.
Bu nedenle yeterli sıvı aldığınızdan emin olmanız önemlidir. Su yoksa vücudunuz düzgün çalışamaz. Gerekli sıvının bir kısmını yiyeceklerden, geri kalanını da içme yoluyla alırsınız. Sağlıklı bir yetişkinin kilogram başına günde 40 ml su tüketmesi gereklidir. Kronik bağırsak hastalığının semptomlarına bağlı olarak bu miktarın sizin için ayarlanması gerekir.
Madensuyu özellikle hidrasyon için faydalıdır. Gazsız madensuyu genellikle kronik bağırsak hastaları tarafından daha iyi tolere edilir. Madensuyu tüketerek önemli mineralleri de elde edersiniz. Şekersiz hafif bitki çayları veya sulandırılmış taze sıkılmış meyve suyu da faydalıdır. Meyve suları için şeftali veya armut suyu gibi düşük asitli çeşitleri kullanmak en iyisidir çünkü asit bağırsakları tahriş edebilir. Kahve ve çay tüketimi de bağırsak hareketlerini uyarır. Bu nedenle ishal varlığında iyi bir seçim değildir.
ÜLSERATİF KOLİT VE CROHN HASTALIĞI İÇİN ÖNERİLEN GIDALAR
Paleo-otoimmün protokolde, klinik çalışmalarda aşağıdaki gıdalar semptomlarda iyileşme ile ilişkilendirilmiştir:
- Balık (doğal olarak avlanmış)
- Organik et
- Organik yumurtalar
- Lahana turşusu, kimchi, yoğurt, kombucha ve elma sirkesi gibi fermente gıdalar
- Kemik suyu
- Meyveler, özellikle yabanmersini ve aronia meyveleri
- Zencefil, kakule, rezene tohumu ve zerdeçal gibi Uzakdoğu baharatları
- Mantarlar, tıbbi mantarlar ve ekstreleri (reishi özütü, aslan yelesi özütü)
- Kızılcık
- Nar
ÜLSERATİF KOLİT VE CROHN HASTALIĞI İÇİN ÖNERİLMEYEN GIDALAR
Bu gıdalar semptomların kötüleşmesi ile ilişkilendirilmiştir ve semptomların iyileşip iyileşmediğini görmek için bir süre diyetten çıkarılmaları önerilir:
- Glüten içeren tahıllar
- Şeker ve yapay tatlandırıcı (sorbitol)
- Fazla lifli gıdalar (özellikle hastalık aktif olduğunda)
- Asidik meyve suları ve gazlı içecekler
- Fast food
- Tuzlu ve baharatlı gıdalar-ayrıca sosis ve tuzlu peynir gibi tuz içeren yiyecekler
- Baklagiller
- Alkol
- Fındık, fıstık
- Süt ürünleri
- Bal
- Hazır paketli gıdalar
- Narenciye ve çekirdekli meyveler
- Soğan ve lahana
- Yağlı ve kızartılmış yiyecekler
- Baklagiller
Bağırsağa gerçekten ihtiyaç duyduğu yiyecek veya besinleri vermek önemlidir. Sağlıklı beslenme alışkanlıklarını günlük yaşama entegre ederek bağırsağınızı destekleyebilirsiniz. Bu konuda ve benzer konularda daha fazla bilgi edinmek için “Antienflamatuar Beslenme Rehberi’’ kitabımdan faydalanabilirsiniz.
Hüseyin Nazlıkul
Odatv.com