Pandemiyle geldi... Neredeyse herkeste var... Unutkanlığın nedenleri

Beyin sisi aslında henüz tıbbi olarak tanımlanmış bir terim değildir. Pandemi ile birlikte bu konu da birçok kişinin aşina olduğu bir durum haline geldi. Bu durumun çok yaygın olmasına rağmen, beyin sisinin normal olduğu anlamına gelmez.

Unutkanlık ve kişinin günlük işlerinin aksamasına neden olan bu beyin sisi durumunun aksine, beyinden bir şeylerin dengede olmadığına ve acilen düzeltilmesi gerektiğine dair bir uyarı sinyalidir.

Beyin sisi ile ilgi hastalar artıkça bu durumu tetikleyen unsurun besin eksikliği olabileceği gibi beden ve zihin için iyi olmayan bazı yaşam koşullarının da bir tetikleyici olduğu gözlenmektedir.

Sağlıksız ve Dengesiz Beslenme: Bağırsak florası bozukluğuna iştirak eden dengesiz veya tamamen yanlış beslenme, beyin sisinin ana nedenlerinden biri olduğunu düşülmektedir.

Örneğin, karbonhidrat ve şekeri fazla yerseniz, insülin seviyeniz yükselir. Ancak insülin seviyeniz kısa bir süre sonra tekrar aşağıya iner, bu nedenle beyin performansında hızlı bir düşüş olabilir. Yani düşüncelerinizi şeker tüketerek yerine koyamazsınız.

Bu iniş çıkışlardan kaçınmanın ve uzak durmanın en önemli koşulu sağlıklı ve dengeli beslenme olduğu kadar rafine işlenmiş boş kalori anlamına gelen tatlı, şeker, bal, çikolata ve alkolden uzak durmak olmazsa olmazlarımız arasında yer almalıdır.

Oysa sağlıklı ve dengeli beslenmek, düşük şekerli ancak besin açısından zengin bir perhiz anlamına gelir. Yaşamsal gıda tüketmek olmazsa olmazımız olmalıdır. Mevsimsel ve organik gıda tüketimine önem vermek ve lokmaları iyi çiğnemek günlük ihtiyacımız olan yaşamsal suyu yeteri kadar içmek çok önemlidir. Doğru ve dengeli beslendiğinizde beyin, gün boyunca hayati maddelerle yeterince beslendiği için beyin sisi bulgularını da yaşamazsınız veya daha az yaşarsınız. Ancak çok az yüksek kaliteli yağ yemek de zihinsel performansınızı zayıflatabilir.

Beyin fonksiyonlarının iyi çalışması ve korunması için omega-3 içeren besinler düzenli olarak menüde yer almalıdır. Omega 3 yağlar arasında kaliteli kaynaklar olarak yağlı deniz balığı, fındık, hindistancevizi yağı, yumurta, avokado, kril oil sayılabilir.

Odatv.com