Sağlıklı yaşlanmanın tarifi: Anti-Aging...
Dr. Hüseyin Nazlıkul yazdı...28-07-2024
İnsanoğlu binlerce yıldır yaşlanmayı önlemeyi ve sonsuz hayatın mümkün olup olmadığını araştırıyor.
Yaşlanma, döllenmeyle başlayan, zaman içinde doğal olarak ortaya çıkan bütün değişimlerin toplamına denir. Bu bir bozulma sürecidir. Ölçülen şey, yaşama süresinin azalması ve organizmadaki zarar görme riskinin artmasıdır. Yaşlanma, kronolojik yaş arttıkça, giderek artan bir olasılıkla ölüme yakınlaşmaktır.
Anti-Aging* bir moda değildir. Yaşamımızın her anında bizi diri, dinç, uyanık ve sağlıklı kılacak bir kılavuzdur. Yaşlanma, insanın normal bedensel ve ruhsal işlevlerinin giderek azalmasıdır. Çok değişik faktörlerin etkilediği yaşlanma sürecinin önlenebilmesi mümkün olmamakla birlikte geciktirilmesi mümkündür. Ayrıca tıp literatüründe “kaliteli yaşlanma” kavramı çoktan yerini almıştır.
Yaşlanma sürecini geciktirmenin, yavaşlatmanın, hatta kimi zaman tersine çevirmenin adı ise “anti-aging” tıbbıdır.
YAŞLILIK BİRHASTALIK DEĞİLDİR
Hakkında çok şey bilinen genel bir fizyolojik süreç olan yaşlanmayla insanın normal bedensel ve ruhsal işlevleri giderek azalır.
Enerji fazlalığı, bedensel aktivite yetersizliği, aşırı gerginlik, risk faktörlerinin çokluğu “vücutta” serbest radikallerin artmasına neden olur. Bir bütün olarak ele alınması gereken yaşlanmayı, doğal ve kaçınılmaz bir olay olarak görmek gerekir. Bu noktada amaç yaşlanmayı durdurmak gibi imkansız bir işe girişmekten çok yaşlanma sürecini yavaşlatmak ve vücudun orantılı bir şekilde sağlıklı yaşlanmasını sağlamaktır.
NEDEN YAŞLANIYORUZ?
Yaşlanmayı kısmen açıklayan beş önemli teori vardır. Bunlar:
- Telomeraz teorisi-program teorisi
- Hormon teorisi
- Serbest radikaller teorisi
- Eskime teorisi
- İmmün sistem teorisi
YAŞLANMAYLA MEYDANA GELEN DEĞİŞİKLİKLER
Yaşlanmayla birlikte organ sistemlerinde meydana gelen fizyolojik değişiklikler, genellikle normal koşullar altında vücut fonksiyonlarını belirgin şekilde etkileyecek nitelikte değildir. Yaşlanma daha çok sistemlerin yedek kapasitelerini azaltır. Yaşlı bünye çeşitli stres koşulları altında, bu yedek kapasitelerin azalımı sonucu fonksiyonunu artıramayabilir. Yaşlanma süreci verimliliğimizi ve vücudumuzu değiştirir ve bedenimizde değişimlere neden olur. Organlarda meydana gelen bu değişimleri ise yavaşlatmak mümkündür.
YAŞLILIK VE ÇEVRE
Yaşlılar istirahat esnasında normal işlevlerini sürdürüyorlarsa da çevresel streslere uyum gösterebilme yeteneklerinde önemli ölçüde azalma olur. Yaşlıların enfeksiyonlara karşı direnci azalır, fazla sıcak ve fazla soğuk stresini ve iklim değişikliklerini daha zor tolere edebilen yaşlılar, ilaç verilişinden sonra da toksisite ve ilaçların yan etki riskleri açısından daha savunmasız duruma düşer. Yaşlıların çevresel kimyasallardan etkilenme riski de gençlere oranla daha fazladır.
YAŞ YÜKÜ: KİLO
Dünya Sağlık Örgütü kronik bir hastalık diye tanımladığı şişmanlığın tüm dünyada karın, bacaklar ve kalçayı etkileyecek şekilde yayıldığını söylemektedir. Yaklaşık 41 milyon Almanın kilo fazlası olduğu bilinmektedir. Bu kişiler şişman kategorisinde bulunuyor. Sigara içmek, hareketsizlik ve aşırı kilo yaşlanma sürecini hızlandıran üç önemli faktördür.
Odatv.com