Sigara bağımlılığı psikolojik mi

Hüseyin Nazlıkul yazdı...

Sigara dumanında nikotin, katran ve zehirli gazlar bulunmaktadır. Katran içerisinde yaklaşık olarak 4000 kimyasal bileşik bulunur. Bunlardan da çoğu toksiktir, yani zehirlidir ve bugün için 43 tanesinin kansere yol açtığı bilinmektedir.

Dumanda bulunan zehirli gazlar ise nitrojen oksit ve eksoz gazı olarak da bilinen karbonmonoksittir. Özellikle karbonmonoksit kanın oksijen taşıma yeteneğini azaltır. Nikotin ise bağımlılık yapar. Nikotin aslında bir zehirdir. Yüksek dozda alındığında insanı öldürebilir. Kan basıncını yani tansiyonu ve kalp hızını arttırır.

KANSER TÜRLERİ

Karbon monoksit ile birlikte kalp ve beyin damarlarının hastalıklarına yol açar. Sigara başta akciğer kanseri olmak üzere çok çeşitli organları da etkileyerek kanser gelişimine yol açar.

Sigara kullanımının yol açtığı kanser türlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

· Akciğer kanseri

· Ağız, dudak, dil kanseri

· Gırtlak kanseri

· Pankreas kanseri

· Böbrek kanseri

· Mesane kanseri

· Rahim ağzı kanseri

· Penis kanseri

DİĞER SUÇLU: NİKOTİN

Kişiyi sigara içmeye yönelten pek çok neden vardır. Anne babanın, büyük kardeşlerin, okulun, yaşın, sosyal durumun bu konudaki rolleri önemlidir. Sigara alışkanlığının kazanılmasında diğer suçlu ise nikotindir.

Nikotin keyif merkezlerini uyarır, uyanıklığı ve performansı arttırır. Aslında daha önce de belirttiğimiz gibi bir zehirdir, yüksek dozlarda insanı öldürebilir. Ancak sigara içimi esnasında küçük dozlarda alındığından süratle kan yoluyla beyne ulaşarak keyif merkezlerini uyarır, uyanıklığı ve performansı arttırır. Bu nedenle kişide devamlı sigara içme isteği uyanır ve belli bir kan nikotin seviyesine ulaşılana kadar içilen sigara sayısı arttırılır.

Alınmadığı zaman ise kesilme belirtileri oluşturarak sinirlilik, huzursuzluk, konsantrasyon ve uyku bozukluğu, baş ağrısı, yorgunluk, iştah artışı ve strese yol açar. Sigara bağımlılığı hem fiziksel hem de bu işlem bir alışkanlık ve davranış biçimi olduğu için psikolojiktir.

İnsan vücudu doğanın bir parçasıdır. Doğada gece-gündüz, sıcak-soğuk, dişi-erkek gibi zıtlıklar dengesi mevcuttur. İnsan vücudunda da temel olarak sempatik ve parasempatik olarak adlandırılan iki sistem vardır. Birçok hastalık örneğin; mide ülseri, migren, astım v.b. bu dengenin bozulması sonucu oluşur. Sigara içen kişide de bu denge bozulmuştur.

Bir sonraki yazımda "Sigara bağımlılığı tedavisi ve nasıl uygulanmakta olduğu" bu konuya değineceğim.

Hüseyin Nazlıkul

Odatv.com