Şişmanların derdi bitmez... Önce sağlık için kilo ver
Psikolojik bozukluklar ve toplumsal uyumsuzluklar: Günümüzde şişmanlık estetik açıdan hoş karşılanmamaktadır. Bu durum özellikle gençlerde ciddi nevrozlara neden olabilir. Tedavide bundan yararlanılabilir. Ancak yararlanırken hastada ağır komplekslere neden olmamaya dikkat edilmelidir.21-01-2024
Solunum sıkıntısı: Şişmanlık solunum için mekanik bir yük oluşturur. Solunum zorlaşır. Şişmanlık ileri ölçüdeyse kanda karbondioksit artar. Hastayı uykuya yatkın kılar. Şişmanlarda sıklıkla gece solunum durması anlamına gelen uyku apnesi söz konusu olur. Kuvvetli horlamalarda nefes alma işlevi 2 dakikaya kadar durabilir. Bu olay kalbe baskı yapar.
İskelet ve kaslar üzerindeki olumsuz etkiler: İskelet ve kaslar yıllarca ek bir ağır yük altında zorlanmaktadır. Bunun sonucunda düztabanlık, diz ve kalça artrozları şişmanlarda daha sık görülür. Normal koşullarda, alt ekstremitelerdeki (kollar ve bacaklar) toplardamarlar, kasların kontraksiyonları (kasılma, büzülme) sonucu içindeki kanı daha kolay bir şekilde kalbe döndürebilmektedir. Ancak şişman kişilerde etrafı yağla çevrilmiş kaslar yeterince kontraksiyon yapamamakta, dolayısıyla damarları etkileyememektedir. Böylece damarlar kasların masaj etkisinden yoksun kalır. Sonuç olarak varisler ve varis yaraları kolay oluşur. Ayrıca karın içinde ve duvarında yağ top- lanması sonucu karın kasları zayıflar ve kolaylıkla fıtık oluşabilir.
Endokrin ve metabolik komplikasyonlar: Bu grup bozuklukların başında şeker hastalığı gelir. Tip 2 şeker hastalığının ortaya çıkmasına sebep olan en önemli neden şişmanlık- tır. Şişmanlık ne kadar ileri derecede ve uzun süreli olursa şeker hastalığının ortaya çıkış oranı da o derece artar. 10 diyabetlinin (Tip 2) 8’i şişmandır. Sekiz yıl içinde 20 kilo alan bir kişi diyabet riskini 12 katına çıkarmaktadır. Aynı zaman dilimi içinde zayıflamış olan bir kişi ise diyabet riskini % 87 azaltmaktadır.
Şişmanlarda trigliserid düzeyi ve serbest yağ asitleri artar, HDL ko- lesterol düzeyi ise düşer. Bu üçlü arterioskleroza (damar sertleşmesi) neden olur. Hipertrigliseridemi karaciğerde yağlanmaya neden olur. Şişmanlıkta ürik asit düzeyi de artarak gut hastalığına zemin hazırlar.
Kalp-damar komplikasyonları: Şişmanlarda hipertansiyon sık görülür. Kilo verince hipertansiyon normal değerlere iner. Hipertansiyon, trigliserid yüksekliği ve HDL düşüklüğüyle birlikte arteriosklerotik koroner arter hastalığına neden olur. Angina pektoris (bölgesel bir yetersiz kanlanmadan kaynaklanan ve sıklıkla göğsün ortasında hissedilen bir baskı sıkışma hissi), myokard enfarktüsü (kalbin koroner kan dolaşımının belli bir bölgede yetersiz kalması sonucu, o bölgedeki kalp kası dokusunun ölmesi) ve kalp yetmezliği şişmanlarda daha sıktır. Hastanın zayıflamasıyla bu hastalıklarda olumlu iyileşmeler görülür. Şişmanlarda hipertansiyonun ortaya çıkmasında, sodyum pompasındaki işleyişin yavaşlaması etkili olabilir. Amerikan Kalp Derneği VKİ (Vücut Kitle İndeksi) 25’ten 28’e yükseldiğinde miyokard enfarktüs riskinin % 50’den % 70’e çıktığını ileri sürmektedir.
Çok fazla yemek yaşlanmaya neden olur: 100 yaşındaki kişilerde yapılan çalışmalar, çoğunun çok zayıf olduğunu, fiziksel ve zihinsel olarak aktif olduklarını ve az kalori aldıklarını göstermiştir. Besin kısıtlaması genç kalmayı sağlamaktadır. Çünkü vücuda ne kadar az kalori alınırsa, o kadar az enerji dönüşümü olur. Bunun sonucunda daha az zararlı ürün açığa çıkar. Vücuttaki besinlerin işlenmesinde yanıcı madde olarak kullanılan oksijen, yüksek dozlarda zehirlidir ve yaşlanmaya neden olmaktadır.
Şişmanlarda safra taşına ve taş komplikasyonlarına daha sık rastlanır.
Şişmanlıkta ameliyat sonrası yara enfeksiyonu, dikişlerin atması gibi komplikasyonlar daha sıktır. Şişmanlarda doğum da güç ve risklidir.
Deri altı yağ dokusunun fazla oluşu deri enfeksiyonlarını arttırır. Kaslarda ve ayaklarda mantar enfeksiyonları sık görülür.
Şişmanlarda jinekolojik komplikasyonlar daha sıktır.
Şişmanlar ev, iş kazası ve trafik kazalarına daha çok maruz kalırlar.
Normal kilolular ile şişmanlar kıyaslandığında şişmanlarda kanser riski daha yüksektir.
Şişmanlıkta yukarıdaki komplikasyonlar nedeniyle ömür kısalmaktadır. Aşırı kilo Amerika’da her yıl 300 bin kişinin ölümüne neden olmakta, Federal Alman Sağlık Sigortası’na ise her yıl 30 milyar euroya mal olmaktadır. Şişmanlık kadınlarda ömrü, erkeklerdeki kadar kısıtlamaz. Fakat şişman kadınlardaki diz ve kalça artrozu daha sık ve daha şiddetlidir. Bu da yaşamı sıkıntılı hale sokar. Tüm bu komplikasyonlar da gösteriyor ki, şişmanlık tümüyle tedavisi gereken bir hastalıktır.
Odatv.com