Sofranızda mutlaka bulunması gereken yiyecekler
Dr. Hüseyin Nazlıkul yazdı...25-07-2021
Kişinin yaşamını sürdürebilmesi için yeteri kadar besin maddesi alması gerekir. Gerekenden az besin maddesi alınırsa yetersiz beslenme, ihtiyaçtan fazla alınırsa yağ depolanması artarak kilo fazlalığı oluşur.
Ancak sadece yeterli beslenmek yetmez. Yeterli beslenirken dengeli beslenmemiz de gerekir. Dengeli beslenmek için vücudun ihtiyacı olan enerjiyi tek bir besinle değil; vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan besin öğelerinin her birinden yeterli miktarda almak gerekir.
Sağlıklı bir yetişkin için yeterli ve dengeli beslenme doğru bir beslenme şeklidir. Ancak kişi egzersiz yapıyorsa, sağlık problemi yaşıyorsa ya da aldığı bir ilacın besinle etkileşimi gerçekleşiyorsa kişiye özgü bireysel değerlendirmeler yaparak özel bir beslenme şekli uygulanmalıdır. Doğru beslenme denildiğinde içinde bulunduğunuz özel durumlarla beslenmenizin bir bütünlük göstermesi gerekir.
Bu nedenle yeterli ve dengeli beslenme kuralları çerçevesinde kendinize en uygun ve en doğru beslenme şeklini kendi vücudunuzu tanıyarak ve bu konuda uzman olan kişilere danışarak oluşturabilirsiniz.
Vitamin, mineral, oligoelement ve sekonder bitkisel maddelerden zengin ancak kalorisi düşük besinleri tercih etmelisiniz.
SOFRANIZDA MUTLAKA BULUNDURMANIZ GEREKEN YİYECEKLER
Balık, Omega-3’den zengin deniz ürünlerini haftada en az 2 kere tüketmek kalp krizi riskini azaltır. Ayrıca doğurganlık çağındaki kadınların ve emziren annelerin haftada 350 gram deniz mahsulü tüketmeleri gerekir.
Yağlı balıklar, kalp-dolaşım hastalıkları ve kanser riskini azaltır, kandaki LDL-kolesterolü düşürür ve iltihabi deri hastalıklarını yatıştırır.
Brokoli, kalp ve dolaşım sistemi hastalıklarını önler, görme gücünü artırır ve kanser riskini azaltır.
Ceviz, omega-3 bakımından çok zengindir. Omega-3 iltihabı azaltır ve iyi kolesterolü yükseltir. Hatta cevizin depresyona iyi geldiği, Parkinson ve Alzheimer hastalığı risklerini azalttığı bilinmektedir. Salatanızın üzerine ekleyeceğiniz birkaç parça ceviz hem yemeğinize lezzet katacak hem de sağlık verecektir.
Dolmalık biber, kan dolaşımını, sindirim sistemini ve metabolizmayı canlandırır, antibakteriyel etkilidir ve kanser riskini azaltır.
Domates, kalp-dolaşım hastalıkları ve kanser riskini azaltır.
Enginar, karaciğer ve safra fonksiyonlarını destekler. Kolesterol ve şeker metabolizmasını düzenler.
Elma, hücrelerin zarar görmesine karşı direnci artıran güçlü bir antioksidan bulundurur. Güneş ışığı, kimyasal reaksiyonlar ve günlük yaşamın neden olduğu stresten kaynaklanan zararlara karşı güçlü bir koruma sağlar.
Fasulye, kalp hastalıklarını engeller ve kolon kanserine iyi gelir. Baklagiller magnezyum, potasyum ve lif zenginidir, bundan dolayı da kalbinizin en iyi dostlarından biridir.
Baklagiller, kan şekerini ve kan basıncını düzenler, kas ve sinir fonksiyonlarını destekler.
Havuç, kanser riskini ve kandaki LDL-kolesterolü düşürür.
Ispanak, kalp-dolaşım hastalıkları ve kanser riskini azaltır, görme fonksiyonunu destekler.
Karpuz, sofraların vazgeçilmez meyvesidir. Antioksidan maddeler içeren karpuz, kanser riskini azalttığı için tavsiye edilir. Ayrıca doğal bir detoks meyvesidir. Hiç yağ içermeyen bir meyve olduğundan dolayı kiloya neden olmaz. C vitamini zengin olarak bu meyvede vardır. Aynı zamanda potasyum da içeren bu meyveyi, mevsiminde sofradan eksik etmemekte fayda vardır.
Kırmızı biber, kalp-dolaşım hastalıkları ve kanser riskini azaltır, görme fonksiyonunu destekler ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
Lahana, kanser riskini azaltır, kalp-dolaşım hastalıklarını önler ve görme gücünü destekler.
Nar, çok güçlü bir antioksidandır, kalp-dolaşım hastalıkları ve kanser riskini azaltır, kişinin kendini daha iyi hissetmesini sağlar.
Portakal ve limon, bağışıklık sistemini güçlendirir, sinir ve kasların fonksiyonlarını canlandırır, kanda LDL-kolesterolü düşürür.
Sarımsak, tromboz riskini azaltır, antimikrobiyaldir ve kan şekerini düzenleyicidir.
Siyah üzüm, özellikle fazla miktarda antioksidan içerir, pıhtılaşmayı önleyici ve kolesterol düşürücü etkisi vardır.
Soğan ve pırasa, pıhtılaşma riskini azaltır, kalp-dolaşım hastalıklarını önler, solunum yolu şikayetlerini yatıştırır ve antimikrobiyaldir.
Tatlı patates, kalbi destekler, kan basıncını düşürür, bağışıklık sistemini ve görme fonksiyonunu güçlendirir.
Tuzsuz kabak çekirdeği, erkekler için son derece faydalıdır, özellikle prostat kanserinin önlenmesinde destekleyicidir.
Üzümsü meyveler, antibakteriyeldir ve savunma sistemini destekler. Yaban mersini bağırsak hareketlerini düzenler ve idrar yolu enfeksiyonlarına karşı koruma sağlar. Günlük 300 gram yaban mersini suyu tüketimi yeterlidir. Son araştırmalar gösteriyor ki yaban mersini soğuk algınlığından korunmada, mide kurtlarıyla savaşmada ve bazı kanser türlerine de katkı sağlar. İçeceğinize, kekinize ya da mısır gevreğinize yaban mersini ekleyerek bu meyveden fayda sağlayabilirsiniz.
Yeşil yapraklı sebzeler, sindirimi canlandırır, sinirsel uyku bozukluklarını yatıştırır, kalp-dolaşım hastalıkları ve kanser riskini azaltır.
Yoğurt, konsantrasyon gücünü artırır, savunma sistemini ve bağırsak florasını destekler. Tükettiğiniz yoğurtta canlı kültürler olmalıdır.
Zeytin-zeytinyağı ve tohum yağları, kalp-dolaşım hastalıkları ve kanser riskini azaltır, sindirimi kolaylaştırır.
Bu konuda ve benzer konularda daha fazla bilgi edinmek için “Nöralterapi-Başka Bir Tedavi Mümkün” kitabımdan faydalanabilirsiniz.
Hüseyin Nazlıkul
Odatv.com