Stresle mücadelenin yolları
Hüseyin Nazlıkul yazdı...28-07-2019
Maruz kaldığımız stresleri biriktirmemek, bedensel faaliyetlerde bulunarak bedeni ve ruhsal durumumuzu sakinleştirerek stresi kontrol altına almalıyız.
GEVŞEME EGZERSİZLERİ
Örneğin, bireysel olarak yapılan kültür fizik çalışmaları, yoga, meditasyon, gevşeme egzersizleri yapmak gerekir. Sanatçılar ya da sürat gerektiren sporlarda sorumluluk alan kişiler yüksek stres altında olmalarına rağmen düzenli gevşeme egzersizleri sayesinde işlerinde ve günlük hayatta konsantrasyon sorunu yaşamazlar. Stres için özellikle dingin müzikler iyi gelir. Müzik, düzenli bir şekilde gözler kapalı olarak dinlenilirse, sağlığın harmonisi günlendirilebilir. Zamanla yarışmak stresi açığa çıkarır. Belirli görevlerin verilen zamanda gerçekleştirilememesi stresi açığa çıkartan sebeplerin başında gelir.
Çalışma biçimini iyi programlayan birisi günlük hayatta hobilerine, dinlence faaliyetlerine zaman ayırıp stresten uzak bir yaşam sürebilir.
ANTİ-STRET BİTKİLERİ
Bu şifalı bitkiler yardımıyla vücudumuzun sorumluluk alma yeteneği stres faktörleri karşısında daha baskın gelebilecektir.
Etken madde olan ginseng kökünün kanıtlanmış adapte edici etkileri vardır. Bu bitki stresi düzeltiyor ya da körüklüyor. Ginseng Asya ilaç hazinesinden gelmektedir ve insanların güçlü ve sağlıklı olmasını sağlamak için kullanılan geleneksel bir bitkidir. Bu şifalı bitki insanın verimlilik kabiliyetini yükseltir ve dinlenmeye fazla ihtiyaç olmadan bedensel ve zihinsel yorgunluğu giderir. Bu kür en azından 4 hafta kadar yapılmalı, daha sonra ise haftalarca ara verilmelidir.
MORAL BİTKİLERİ
Sarı kantaron ve kava kava bitkileri strese karşı yardımcı olan bitkilerdir. Bunlar depresyon giderici, ruhsal durumu iyileştirici ve korku giderici bir etkiye sahiptirler.
Moral bitkileri ruhsal durumu pozitif etkiler, strese neden olan olaylar, olgular daha az stres kaynağı olarak algılanır ve kişiler olaylara daha salim kafayla yaklaşır.
Sarı kantaron taze bitki suyu ve kırmızı yağ formunda bir maddedir. Sarı kantaronun ilaç olarak arzu edilen etkiyi yaratabilmesi için en az 2 hafta sürekli alınmalıdır. Kava kavdaki etkinin ortaya çıkması için en az 10 gün kullanılmalıdır. 2 aya varan uzun kullanımlarda mutlaka doktora danışılması gerekir.
GEVŞEME BİTKİLERİ
Yatıştırıcı, gerginliği giderici bitkiler, uykuya daldırıcı etkiye sahip olan kedi otu, oğul otu, şerbetçi otu ve lavantadır.
Bu bitkiler içsel ve bedensel bir etkiye sahiptirler. Oğul otu ve lavanta her şeyden önce hoş kokuları sayesinde üzerinizde rahatlatıcı bir etki bırakacaktır. Bu sunulmuş formlardan şerbetçi otundan yapılmış bitki yastığı daha iyi uyumayı sağlamaktadır.
Hayata daha sıkı sıkı sarılmak, sağlıklı yaşamak ve mutlu olmak doğru rehber niteliğinde olan kitaplar eşliğinde bilgi sahibi olmak ve dönem dönem bu konun uzmanlarına görünmek çok önemlidir. Bu konuda zaman bulursanız bu kısa giriş niteliğinde olan önerilerim hakkında daha kapsamlı ve geniş bilgi almak isteyenler için ivedilikle önereceğim 4 kitabım var. Hatayı Keşfet – Anti Aging Yaşam Kılavuzu ( Alfa Kitapevi), Neden Yanlış Yaşıyoruz (Alfa Kitabevi), Detoksu Keşfet (Alfa Kitabevi), Unuttuğum Bedenim – Yarım Doktor Candan Eder (Yurt Kitapevi).
Prof. Dr. Hüseyin Nazlıkul
Odatv.com