Uykusuzluğa iyi gelen 10 yiyecek

Dr. Hüseyin Nazlıkul yazdı...

Geceleri uyumakta zorlanan veya gecenin bir yarısı uykusu kaçtığı için ayaklananlara bir müjdemiz var. Akşam yemeğinde dikkatli olursanız gece deliksiz bir uyku çekmek hiç de zor değil.

Uykuya destek olan maddelerden biri triptofandır. Vücudunuz bu maddeyi mutluluk hormonu “serotonin” ve uyku hormonu “melatonin” yapımında kullandığından uykuya dalmada yardımcı olur. Triptofan süt, tahıl, muz, peynir, hindi eti ve fıstık gibi yiyeceklerde bulunur.

Ancak yine unutulmamalıdır ki dil ve bağırsak florası bozuksa istediğimiz kadar triptofan içerikli gıda alalım sistem ondan faydalanamaz ve yeteri kadar serotonin üretemez. Serotoninin sağlıklı ve dengeli olabilmesinin yolu, sağlıklı bir bağırsak florasından geçer.

Bal: Bitki çayı veya ılık sütün (laktoz inteloransınız yok ise) içine atılacak bir çay kaşığı kadar balın etkisi büyüktür.

Patates: Az miktarda fırında pişirilmiş patates midenizi yormayacağı gibi içeriğindeki triptofan sayesinde asit seviyesini düşürür.

Bezelye: Taze ve donmuş olarak kullanılabilen bezelye B1, C vitaminleri, protein, lif ve folik asit içerir.

Yulaf: Çiçeklenme döneminde toplanan yulaf çiçeğinin gövde ve kökleri kullanılabilir. Fiziksel ve zihinsel yorgunluğun giderilmesine yardım eder. Kediotu ile birlikte de kullanılmaktadır. İçeriğindeki melatonin sayesinde iyi bir uykunun en iyi ve doğal ilaçlarından biridir. Akçaağaç şerbetiyle karıştırırsanız lezzetiyle de büyüler.

Badem: Bir avuç badem yerseniz hem tripofan hem de içerdiği kalsiyum sayesinde kaslarınızın rahatlamasına yardımcı olur.

Keten tohumu: Yoğurt içine katabileceğiniz keten tohumu omega-3 yağ asitleri açısından oldukça zengindir. Doğal moral verici bir etkisi bulunur.

Hindi: Uykundan 3-4 saat önce bir ince dilim kepek ekmeği üzerine koyacağınız küçük bir parça haşlanmış hindi eti yararlı olacaktır. Hindi etinde de triptofan bulunmaktadır.

Elma: Sinirleri ve adaleleri kuvvetlendirir. Bedensel ve zihinsel yorgunluğu giderir. İdrar söktürür. Vücuttaki zararlı maddelerin atılmasına yardımcı olur. Böbreklerdeki kum ve taşların dökülmesini sağlar. Hazmı kolaylaştırır. Kanı temizler. Kolesterolü düşürür. Kabızlığı giderir. Şeker hastalarına faydalıdır. Öksürüğü keser. Ateşi düşürür. Uçukları giderir.

Kereviz sapı: Kerevizin yeşil kısımları da uyku getirmeye yardım eder.

Marul: Yeşil yapraklı sebzeler arasında olan marul, askorbit asit içermesi sebebiyle uyku getirici özelliği ile tanınır. Yatıştırıcı etkisi vardır. Uykusuzluğa iyi gelir. Sinirleri yatıştırır. İdrar söktürücü, iç temizleyicidir.

SAĞLIKLI KİLO...

Bu gıdalara beslenmenizde yer vermeniz uykunuza fayda sağlayacaktır. Kaliteli bir uyku için aç olarak yatmanız da uygun olacaktır. Bu nedenledir ki akşam yemeğinin olabildiğince erken saatte yenmesi halinde sağlık ve kaliteli bir uyku için çok ciddi bir yatırım yapılmış olur.

Yatmadan önce ağır, baharatlı, mayalı yiyeceklerden ve gazlı, alkollü, kafeinli içeceklerden kaçınmanız gerekir. Ayrıca yatmadan önce yenen aşırı proteinli yiyeceklerin uyarıcı etki yaparak uykunuzu kaçırabileceği de aklınızda bulunsun. Bu nedenle et ve et ürünlerinden zengin yiyecekleri öğle yemeğine bırakmalısınız.

Kaliteli bir uykuyu garanti etmek istiyorsanız hazırlıklarınıza sabah saatlerinden itibaren başlamanız daha yararlıdır.

Güne iyi bir kahvaltı ederek başlamanız, öğle yemeklerini daha hafif yemeniz, akşam yemeklerini yatma saatinizden en az 3-4 saat önceye kaydırmanız faydalı olacaktır.

İyi bir beslenme düzeninin yanı sıra sağlıklı bir kilo aralığında bulunmanız da uyku apnesi gibi sorunları önleyerek rahat uyumanızı sağlar.

Bu konuda ve benzer konularda daha fazla bilgi edinmek için “Uykunun Sihirli Gücü’’ kitabımdan faydalanabilirsiniz.

Dr. Hüseyin Nazlıkul

Odatv.com