Yatakta dönüp durmak çare değil: Uyuyamayanlara basit formül

Dr. Hüseyin Nazlıkul yazdı...

Yatağa yattığı anda uykuya dalanları kıskanıyor ve uykuya dalma sürenizi bir türlü ayarlayamıyorsanız bu önerilere dikkat etmelisiniz.

Yatağa yattıktan sonra uykuya dalma süresi kişiden kişiye değişse de bu süre sağlıklı bir insan için ortalama 10-15 dakika olarak öngörülmektedir. Ancak herkes bu süre içinde uykuya dalabilecek kadar şanslı değildir. Uyku sorunu yaşayan mutsuz çoğunluk koyunları saymanın, sıcak duş yapmanın, ılık süt içmenin veya yatakta doğru pozisyonu bulmak gibi denemelerin işe yaramadığını bilir.

Buna rağmen Amerika Birleşik Devletleri Arizona Eyaleti’nde yaşayan Andrew Weil adlı bir doktor basit bir nefes tekniğiyle bu sorunu ortadan kaldırıp hayatınızın değişebileceğini iddia etmektedir.

Dr. Weil’e göre öğrenmesi neredeyse hiç zaman almayan ve ekstra bir ekipman gerektirmeyen, yogadan ilham alarak geliştirdiği “4-7-8 yöntemi” uykusuzluk sorununa destek olmaktadır.

ANDREW WEIL'İN 4-7-8 YÖNTEMİ

Stresli ve gergin vücutları dengeye kavuşturduğu iddia edilen bu yöntem yatağınıza yattıktan sonra altı adımda uygulanmaktadır:

İLK AŞAMA: HAZIRLIK

Başlamadan önce dilinizi damağınıza, tam dişlerinizin üzerine ve tüm egzersiz boyunca bulunduğu yerden oynatmayacak şekilde konumlandırın.

HISSS EVRESİ

Ağzınızın içinizdeki tüm havayı oldukça yavaş bir şekilde dışarıya verin. Bunu yaparken “hısss” diye bir ses gelmeli.

Ağzınızı kapayın ve içinizden 4’e kadar sayarken nefesinizi burnunuzdan verin. Dördüncü adım olarak nefesinizi tutun ve içinizden 7’ye kadar sayın.

Derin bir nefesin ardından 2. adımdaki “hısss” sesi çıkarttığınız egzersizi içinizden 8’e kadar sayarak tekrarlayın.

SON AŞAMA: TEKRAR

Tekrar nefes alarak 4-7-8 döngüsünü 3 defa tekrarlayın.

Her nefes alma sessiz bir şekilde burundan, her nefes verme sesli bir biçimde ağızdan olmalıdır.

PEKİ BU YÖNTEM NASIL ÇALIŞIYOR

4: Bu yöntemi uyguladığınızda vücudunuz daha fazla oksijen alacak, otonom (vejatatif) sinir sisteminiz rahatlayacak, parasempatik etkinin ortaya çıkmasıyla kendinizi daha sakinleşmiş hissedeceksiniz.

7: Sinir sisteminiz tekrar dengelenecek ve stresiniz azalacaktır.

8: Vücudunuz ile nefes alışınızı birbirine bağlayacak, böylece sizi rahatlamaktan alıkoyan düşüncelerinizden uzaklaşacaksınız.

UYKUYU DAVET ETMENİN DİĞER YOLLARI

Öncelikle beslenmenize dikkat etmelisiniz. Enerji veren yiyecek ya da içecekler uykuya dalmanızı önler. Çünkü vücuttaki enerjinin atılması saatler alır. Bu süre tükettiğiniz yiyeceğin türüne ve oranına göre değişkenlik gösterir.

Beslenmeniz kadar beslenme saatinizin de önemi çoktur. Uyumadan en az 5 saat önce hiçbir şey tüketmemeniz gerekir. Ufak çikolata ya da bir kaşık pekmez bile uykunuzu berbat edebilir. Beslenme saatinizi ayarladığınız halde uykusuzluk devam ederse ılık duş ve ayak masajı yapın.

YATAKTA DÖNÜP DURMAK ÇARE DEĞİL

American Board of Sleep Medicine’in üyelerinden Dr. Donna Arand 3 haftayı geçen ve düzelmeyen uyku sorunlarında doktora danışmanızı önermektedir. Dr. Jessica Alexander ise endişeleriniz nedeniyle uykuya dalmada güçlük çektiğinizde yatakta dönüp durmaktansa kalkıp uykunuz gelene kadar rahatlatıcı aktivitelerle uğraşmanızın daha yerinde olacağını söylemektedir.

Yatmadan önce rahatlatıcı bir kitap okumak, ılık bir duş yapmak, yatak odanızın ışığını ve ısısını ayarlamak, sigara, kafein, alkolden kaçınmak ve ağır egzersiz yapmamak faydası bilinen öneriler arasındadır. Ayrıca yatağa yattığınızda yüzünüzdekiler de dahil tüm kaslarınızı 20 saniye boyunca kasıp gevşetmeniz de rahatlatıcı bir yöntem olarak önerilmektedir.

Hüseyin Nazlıkul

Odatv.com